xcounter
#

Ізраїльські балістичні ракети для України: що це може бути та на скільки реально

Балістична ракета ОТРК Lora (Israel Aerospace Industries)
Балістична ракета ОТРК Lora (Israel Aerospace Industries)
32160

Якщо Ізраїль погодиться, то найбільш вірогідним варіантом є ОТРК Lora, який навіть краще за ATACMS

У ЗМІ активно шириться інформація з посиланням на очільника Ради з національної безпеки Ізраїлю Еяль Хулата про можливість надання Україні високоточних балістичних ракет, якщо Іран все ж таки поставить РФ ракети тупу Fateh-110 та Zolfaghar.

Саме таку заяву, зокрема, як повідомляє ізраїльська телекомпанія Khan повідомив посадовець під час безпекового форуму у Бахрейні. Зі зрозумілих причин мовнога бар'єру наразі перевити сюжет Khan немає можливості, але ізраїльське російськомовне видання 9tv дає саме таке трактування.

Читайте також: Чи може бути французький H225M адекватною заміною радянським Ми-17, і що для цього потрібно

При цьому зазначається, що мова йде про можливість передачі Україні балістичних ракет саме ізраїльського виробництва. Й тоді один з найбільш вірогідних варіантів є ізраїльський оперативно-тактичний комплекс Lora, який вже постачався на експорт, зокрема Азербайджану та використовувався ним у війні за Нагірних Карабах у 2020 році.

Оперативно-тактичний комплекс Lora, який розроблений Israel Aerospace Industries свої перші випробування пройшов лише у 2017 році та належить до нового покоління далекобійного високоточного озброєння.

При габаритах всього у 5 метрів довжини та 0,61 метра у діаметрі твердопаливна одноступенева балістична ракета Lora може знищувати цілі на дальності до 400 км, а розмір бойової частини становить 570 кг. При цьому, окрім звичайної осколково-фугасної, вона може бути оснащена спеціальною протибункерною бойовою частиною.

Для наведення на ціль, окрім інерціальної системи та супутникової навігації, на термінальній ділянці використовується телевізійна система наведення, яка дозволяє влучати у ціль з мінімально можливою похибкою. Зазначається, що ракета може маневрувати під час польоту, що ускладнює її перехоплення, яка й так потребує наявності комплексів протиракетної оборони.

Малі розміри та вага ракети дозволяє монтувати пускові у кількості до чотирьох одиниць на шасі звичайної вантажівки. Пуск ракети з непідготовленої позиції можливий за 10 хвилин з моменту зупинки, а сама ракета може зберігатися без обслуговування у транспортно-пусковому контейнері протягом 10 років.

ОТРК Lora
ОТРК Lora армії Азербаджана

Таким чином ОТРК Lora можливо вважати кращим за американський ATACMS за більшістю параметрів. Зокрема вага бойової частини в ізраїльській ракеті - у 2,5 раза більша, а дальність на 100 км більша. Хоча цей параметр може бути обмежений до ідентичного у 300 км через експортні обмеження ракетних технологій. При цьому точність ізраїльської ракети має бути краща завдяки телевізійному наведенню. Також більшу ефективність забезпечує загальний рівень маскування та кількість ракет на одній пусковій.

Водночас передача Ізраїлем будь-якого озброєння до України довгий час блокувалось через позиції нейтралітету країни. Через це був заборонений навіть реекспорт озброєння. А згода на передачу техніки, в якій використовуються ізраїльські компоненти, країна нібито надала відносно нещодавно.

Таким чином передача, чи навіть продаж, саме такого озброєння, як ОТРК Lora буде для Ізраїлю надпотужним кроком. Але цілком логічним з огляду на відверте зближення Москви та Тегерана, який офіційно декларує знищення Ізраїлю, як країни та активно підтримує цілий ряд угруповань на кшталт "Хезболли".

Читайте також: У РФ бідкаються, що ЗСУ використовує нові дрони-камікадзе, які атакують роєм