xcounter
#

У РФ бідкаються, що ЗСУ використовує нові дрони-камікадзе, які атакують роєм

33105
Рой дронів (колаж)
Рой дронів (колаж)

Нібито таємничі українські дрони-камікадзе можуть атакувати цілі на відстані, як мінімум, у 70 км

Збройні Сили України вперше атакували позиції РФ за допомогою нових дронів-камікадзе. Ці дрони летять у рої та несуть близько 2 кг вибухової речовини з уражаючими елементами.

Як мінімум про це стверджує російське державне ЗМІ ТАСС. Зазначається, що вони здійснюють політ на наднизькій висоті зі швидкістю у 60 км/год, а для навігації використовується GPS. При цьому був атакований об'єкт поблизу Мелітополя, який знаходить на відстані близько 70 км від поточної лінії фронту.

Читайте також: Підготовка РФ теракту на Білоруській АЕС: чому Кремль може остаточно догратися

Звісно, якщо вірити рашистам, всі дрони вони позбивали, нібито навіть всі чотири, що не сильно корелюється з поняттям "рою". При цьому уламки лише одного були направлені на дослідження, які вже показали наявність японських та американських компектуючих. При цьому виробництво дронів-камікадзе у РФ все одно названо "кустарним".

RAM ІІ
Український баражуючий боєприпас RAM ІІ

Водночас навіть наявна інформація доволі цікава з огляду на можливі параметри нових дронів-камікадзе, що говорить про певні концептуальні речі. По-перше, корисне навантаження у розмірі близько 2 кг та дальність дії від 70 км говорить про габарити більші, ніж, наприклад у Switchable та мають бути більш подібні до польського Warmate.

Але більші за нього, через більшу бойову частину та дальність. Тобто, якщо використана аналогічна класична аеродинамічна схема, розмах крила складає близько 2 метрів або більше.

Warmate
Warmate

Також відсутність камер та єдиний засіб навігації у вигляді GPS прямо говорить про дешевизну дрона-камікадзе, який, у цьому випадку, можливо класифікувати, як літако-снаряд. А ось нібито невелика швидкість у 60 км/год цілком може бути пов'язана з економічним режимом двигуна для збільшення дальності, або малою потужністю мотора з огляду на вимогу здешевлення та/чи габаритів.

У будь-якому випадку поява такого виду озброєння у ЗСУ, з огляду на велику кількість приватних компаній та окремих фахівців, які з 2014 року вели розробку БПЛА, було цілком логічним та очікуваним після початку використання РФ іранський дронів-камікадзе Shashed-136. Звісно й не виключено, що новітні дрони-камікадзе - чергова неоголошена допомога від союзників.

Читайте також: Скільки зброї потрібно Україні для перемоги: й чому на це питання вже давно є доволі точна відповідь