xcounter
#

Головне управління розвідки назвало строки прибуття балістичних ракет з Ірану до РФ: до куди вони можуть дістати

Fateh-110
Fateh-110
24564

Інформація відносно закупівлі РФ у Ірану ракет Fateh-110 та Zolfaghar підтверджена на рівні ГУР МОУ

Армія РФ може застосувати іранські балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar вже у листопаді. Про це повідомив очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов під час інтерв'ю виданню The Drive.

На пряме питання журналіста відносно правдивості та строків отримання ракет від Ірану, про що почались розмови у середині жовтня, Буданов відповів наступним чином: "я вважаю, що наступного місяця ми побачимо їх використання тут".

Читайте також: Скільки часу знадобилося Канаді, щоб їхні новітні БТР почали їхати в Україну

"Це серйозна загроза, тому що іранські ракети, на відміну від російських, мають досить високу точність, дуже високу швидкість, і ці характеристики перевірені в боях. Ми можемо розраховувати лише на блискучу роботу наших військ ППО. І сподіваючись, що наші союзники нададуть нам більше цих систем ППО для забезпечення прикриття", - додав Буданов.

іран ракети

Водночас мова йде про балістичні ракети і їх перехоплення може стати більш ніж важким випробуванням, як для розрахунків, так і для наявних в Україні ЗРК абсолютна більшість яких належить до радянських систем з віком від 30 років.

Зазначимо, що ракета Fateh-110 має максимальну дальність пуску до 300 км, а розмір бойової частини складає до 650 кг. Це твердопаливна ракета яка йде коріннями до радянського комплексу "Луна-М" 60-х років, який був скопійований під назвою Zelzal у 90-х.

Fateh-110
Fateh-110

Балістична ракета Zolfaghar є подальшим розвитком Fateh-110, була продемонстрована у 2016 році та має заявлену дальність до 700 км, розмір бойової частини до 580 кг.

Zolfaghar
Zolfaghar

Враховуючи дальність польоту ракет та можливість використання для пускових районів території Білорусі та окупованої України дальність Fateh-110, якщо брати показник у 300 км, дозволяє атакувати цілі на наступних дальностях.

Дальність дії Fateh-110

Таким чином Fateh-110 не дістає лише по південно-західним районам України. Відносно Zolfaghar, то картина виглядає значно гірше.

Дальність дії Zolfaghar

Ще одним вкрай небезпечним аспектом саме балістичних ракет є висока швидкість польоту. Для розуміння, час польоту на 300 км ракети Fateh-110 можливо оцінити приблизно у 300-350 секунд.

Таким чином навіть з моменту оголошення повітряної тривоги, а пуск балістичної ракети буде помічений на РЛС майже одразу, у цивільного населення буде вкрай мало часу для того, щоб перейти в укриття. Також треба розуміти, що потужність бойової частини Fateh-110 у 2-2,3 рази більша, ніж у крилатої ракети типу "Калібр".

Відносно ж протидії, то єдині системи, які гарантують перехоплення балістичних цілей є системи протиракетної оборони американський Patriot PAC3 MSE або європейський SAMP-T у ближній зоні з захистом території з радіусом до 60 км. А також потужніші THAAD та ізраїльський Arow-3 на більших дальностях. Але ці системи лише у доволі апроксимованій теорії можуть бути передані Україні.

Тому єдиним практичним варіантом відповіді на нову загрозу залишаються ракети ATACMS, які мають "полювати" на пускові іранських балістичних ракет, що потребуватиме також значних зусиль розвідки.

Читайте також: Чергова "бавовна" у Севастополі: рашисти твердять "паніки немає", а всі хто викладає відео потраплять до ФСБ