xcounter
#

Росія може отримати від Ірану ракети Fateh-110 та Zolfaghar: яка від них небезпека

8478
Пуск іранської балістичної ракети Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск іранської балістичної ракети Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо рашисти таки отримають цю зброю від Тегерану, в України будуть додаткові аргументи на користь передачі Patriot та ATACMS

Розвідка однієї із союзних США держав говорить, що Іран має намір передати Росії балістичні ракети середньої дальності типів Fateh-110 і Zolfaghar, що мають дальність стрільби 300 км та 700 км відповідно. Першу партію таких ракет на замовлення орків уже виготовляють підприємства іранського ОПК, пише американська газета The Washington Post з посиланням на двох чиновників США, що побажали залишитись невідомими.

Іранські балістичні ракети Zolfaghar, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як стверджують автори видання, про поставку балістичних ракет Росія та Іран домовились ще 18 вересня, під час зустрічі офіційних осіб двох країн. Під час якої Москва та Тегеран заодно домовились про поставку додаткових партій дронів-камікадзе.

Читайте також: Іранські дрони-камікадзе Arash-2 - що про них відомо, які їх можливості та характеристики

Вибір ракет саме іранського виробництва не був спорадичним, бо росіяни постійно моніторили роботу військової промисловості Ірану. Також The Washington Post пише, що Fateh-110 і Zolfaghar начебто мають підвищену точність влучання. І стверджує, що у деяких моделях оператор може "вести" (на відносно коротких дистанціях) ракету під час польоту за допомогою оптико-електронної станції. Який обсяг ракет замовили рашисти, і протягом якого часу Іран має їх поставити – дані не розкривається.

Іранські Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо таке. Як тільки факт поставки ракет росіянам буде зафіксований, Іран уже не зможе "відхреститись", що він начебто нічого не продавав, і взагалі "виступає за мир". Балістичні ракети Fateh-110 виготовляє іранська державна корпорація Aerospace Industries Organization, стоїть на озброєнні КСІР (Корпус стражів ісламської революції), заявлена швидкість польоту – 3-4 Мах, маса БЧ – 650 кг.

Балістичні ракети Zolfaghar виготовляють підприємства зі структури КСІР. При заявленій дальності польоту в 700 км така балістична ракета може нести бойову частину масою "лише" 500 кг. За деякими даними, такі ракети також можуть мати касетну БЧ.

Підземні стартові установки балістичних ракет КСІР, супутникове зображення Maxar

За своїми характеристиками іранські Fateh-110 і Zolfaghar мають значно більшу руйнівну силу, аніж рашистські системи "Точка-У", С-300 та "Искандер". Не варто сумніватись, що за відповідних "стимулів" Іран масово виробляти для Кремля як мінімум Fateh-110, раз режим Башара Асада зміг налагодити "штампування" ракет цього типу під індексом М-600.

Більш того – не варто виключати, що Москва і Тегеран наважаться й на новий крок ескалації. І у відкритому доступі можуть з’явитись повідомлення про намір Ірану передати Росії крилаті ракети Hoveyzeh, котра позиціонується як "копія" Х-55, презентація якої відбулась ще в 2019 році.

Іранська крилата ракета Hoveyzeh, що фактично виступає копією Х-55, під час презентації в 2019 році, зображення з відкритих джерел

Іранці заявляють, що така КР повітряного базування начебто має дальність стрільби до 1350 км, та начебто здатна огинати рельєф місцевості під час польоту. Її габарити – невідомі, тому складно припустити, який саме літак може виступати носієм Hoveyzeh (в розпорядженні Ірану є радянські Су-22 та Су-24, іранці постійно хизуються експериментами по адаптації таких літаків для запуску КР).

Схоже, що після такого Україна отримала додаткові аргументи на користь передачі нам систем Patriot та комплексів ATACMS, щоб нейтралізувати ракетну загрозу від Ірану.

Іранські балістичні ракети Zolfaghar, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи наважиться Лукашенко передати РФ свої Су-27 та Су-24, що стоять на базах зберігання