xcounter
#

Чи наважиться Лукашенко передати РФ свої Су-27 та Су-24, що стоять на базах зберігання

4589
Білоруські Су-27П, архівне фото з відкритих джерел
Білоруські Су-27П, архівне фото з відкритих джерел

І якщо так – то що взамін попросить білоруський диктатор як "оплату" в Кремля

Режим диктатора Лукашенко в Білорусі буквально відкриває свій "ленд-ліз" для Росії та її військ. Якщо у квітні-серпні мова була про те, що білоруси передають росіянам снаряди до артилерії в значних обсягах, наприклад в одній партії міг бути БК одразу на півдня інтенсивної стрільби по всій лінії фронту. То у вересні-жовтні 2022 року вже пішли візуальні підтвердження, що Лукашенко передає армії РФ уже танки Т-72А із баз зберігання та навіть стройові ЗРК Тор-М2Э, яких у білорусів у самих є лише 20 одиниць, зведених в 5 батарей.

Цілком ймовірно, що "ленд-ліз" для рашистів від Лукашенко може набрати новий неочікуваний поворот, і Білорусь передасть армії РФ ще щось таке неочікуване. Наприклад, "зайві" бойові літаки із баз зберігання.

Читайте також: Білорусь настільки активно везе Т-72 і та ЗРК в РФ, що їх промисловість стоїть без вагонів
Білоруський Су-24М в якості пам'ятника на постаменті, ілюстративне фото з відкритих джерел

Здавалось би, звідки в білорусів "зайві" бойові літаки. Але тут варто пригадати таке. До 2012 року військово-повітряні сили Білорусі мали на озброєнні 21 винищувач Су-27, 23 бомбардувальники Су-24М та 12 розвідувальних літаків Су-24МР.

В лютому 2012 року Лукашенко наказав списати всі Су-27, а в грудні того ж року – всі Су-24М/МР, по причині "бюджетної економії", та й поставити на зберігання в 61-ій авіабазі біля Барановічів. Просто в той час білоруський диктатор ще грався в ілюзії "держави загального достатку", тому тримав армію на "підніжному кормі" з щорічним фінансуванням не більше 1,5% від ВВП щороку.

Чотири білоруські Су-27П на стоянці в 61-ій авіабазі біля Барановічів, квітень 2022 року, зображення - Google Maps

У відкритих джерелах є дані, що як мінімум в 2013 році Білорусь продала 4 бомбардувальники Су-24М в Судан, і що в 2016 році планувала продати ще 12 таких літаків. Про долю білоруських Су-27 після постановки на зберігання даних не було.

У квітні 2022 року раптом виявилось, що Google Maps покращив свій сервіс, завдяки чому зокрема знімки ворожих об’єктів можна добути "без смс та реєстрації". Ці знімки показали зокрема, що на білоруській 61-ій авіабазі досі стоять щонайменше 8 винищувачів Су-27 та щонайменше 5 бомбардувальників Су-24М.

П'ять білоруських Су-24М на стоянці в 61-ій авіабазі біля Барановічів, квітень 2022 року, зображення - Google Maps

Минуло дещо більше півроку, і схоже, цим "надлишковим" літакам Лукашенко знайшов своє "застосування".

За даними Defense Express з деяких джерел, білоруський диктатор пообіцяв передати РФ декілька наявних Су-27. Ймовірно, мінімум вже два білоруських Су-27 уже пройшли ремонт на "558-ому авіаремонтному заводі", та могли уже перелетіти на територію РФ. На черзі – ще чотири. Не станемо виключати, що Лукашенко захоче "за тверду валюту" передати росіянам і свої Су-24М.

Ще три білоруські Су-27П на стоянці в 61-ій авіабазі біля Барановічів, квітень 2022 року, зображення - Google Maps

Що ж взамін може отримати Білорусь? Тут варто пригадати, що за довоєнними планами, білоруські ВПС в жовтні 2022 року мали отримати чергову партію в 4 літаки Су-30СМ. "Живі гроші" платити за винищувачі в режиму Лукашенко все рівно нема, розраховували хіба що на залишок кредиту на будівництво Білоруської АЕС. От схоже, поставкою своїх "відновлених" Су-27 (та Су-24М в перспективі) білоруси й оплачують нову партію Су-30СМ.

Російський Ту-22М3 в супроводі білоруського Су-30СМ, листопад 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: За поставку аж 2400 іранських дронів-камікадзе РФ може "розрахуватись" поставкою 24 літаків Су-35СЭ