xcounter
#

За поставку аж 2400 іранських дронів-камікадзе РФ може "розрахуватись" поставкою 24 літаків Су-35СЭ

52964
"Єгипетський" Су-35СЭ, яким РФ може "розплатитись" за поставку іранських дронів-камікадзе, ілюстративне фото з відкритих джерел
"Єгипетський" Су-35СЭ, яким РФ може "розплатитись" за поставку іранських дронів-камікадзе, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть за таким "бартерним" курсом "літаючі мопеди" з Ірану коштуватимуть Кремлю рекордно велику суму. Але у Москви особливого вибору тут нема

Під час свого виступу перед G7 11 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив зокрема, що Російська Федерація замовила в Ірану поставку аж 2400 дронів-камікадзе типів Shahed-131 та Shahed-136.

Яку ціну при цьому Кремль готовий заплатити за поставку настільки гігантської кількості "літаючих мопедів", поки лишається незрозумілим. Автори польського Defence24 припускають, що в якості "оплати" РФ запропонувала Тегерану поставку 24 винищувачів Су-35СЭ із "єгипетського" замовлення, орієнтовна вартість - 1,5 мільярдів доларів.

Читайте також: Хто "підказував" росіянам, як бити "літаючими мопедами" по нашим ТЕС
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо це припущення вірне, навіть за "бартерним" курсом іранські Shahed-131 та Shahed-136 стануть найдорожчими в світі дронами-камікадзе. За один Су-35СЭ росіяни отримають по 100 "літаючих мопедів", які в грошовому еквіваленті коштуватимуть аж 600 тисяч доларів. Для порівняння: заявлена вартість дронів-камікадзе Swichblade 300 та 600 тримається на рівні 10 тисяч доларів.

З іншої сторони, маємо "на руках" таку картину. Ще 7 вересня 2022 року Іран офіційно заявив, що веде перемовини з Москвою про поставку винищувачів Су-35. Тегерану такі літаки вкрай потрібні для оновлення парку власних ВПС, які зараз із себе складають "збірну солянку" з радянських МиГ-29, французьких Mirage F-1, китайської копії МиГ-21 та американських F-4 Phantom, F-5 та F-14. "На папері" Іран має аж 333 бойові літаки, але скільки по факту з них може бодай піднятись у повітря – питання відкрите.

ВПС Ірану представляє із себе "збірну солянку" з літаків радянського та західного виробництва зразка 1970-х років, фото ілюстративне

В свою чергу, для Москви ці 24 літаки Су-35 – це ресурс, який вкрай потрібно виміняти хоч на щось цінне. Ці винищувачі РФ виготовила на замовлення Єгипту вартістю в 2 мільярди доларів, яке було дане ще в 2018 році.

Авіазавод в Комсомольску-на-Амурі замовлення виконав, але Єгипет в останній момент передумав забирати літаки, остерігаючись санкцій від США. З того часу всі ці "єгипетські" Су-35СЭ так і стоять "мертвим вантажем" на відкритому майданчику КнААЗ.

"Єгипетські" Су-35СЭ стоять "мертвим вантажем" на майданчику КнААЗ, супутниковий знімок за червень 2022 року від Maxar

Відповідно, Москва та Тегеран мають усі мотиви, щоб таки погодитись на оборудку за курсом 2400 дронів-камікадзе в обмін на 24 відносно сучасні літаки, по 100 "літаючих мопедів" за один літак, або ж 600 тисяч доларів за один БПЛА по "бартерному" обміну.

Іран тут у виграші, бо так він "збив" вартість літаків як мінімум на півмільярда доларів. РФ тут теж у своєрідному виграші, бо зараз іранські дрони-камікадзе виступають своєрідним "замінником" крилатих ракет, арсенал яких поволі вичерпується. І на цьому тлі 600 тисяч доларів за один літальний апарат – всяко "дешевше", аніж 6 мільйонів доларів за одну крилату ракету.

Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чим збивають Shahed-136 та як збираються протидіяти далі: стали відомі цікаві подробиці дій ЗСУ