xcounter
#

РФ вже ж таки озброює Іран винищувачами Су-35: бартер за дрони, звідки літаки та кому це дійсно загрожує

Су-35 виготовлений за "єгипетським контрактом"
Су-35 виготовлений за "єгипетським контрактом"
10859

Іран вже на офіційному рівні заговорив про отримання від РФ винищувачів Су-35

Тегеран підтвердив, що веде перемовини з Москвою відносно отримання винищувачів Су-35, про це повідомив командувач повітряних сил Ірану бригадний генерал Хамід Вахенді, передає Tehran Times.

Як повідомляє видання, зараз в Ірані обговорюється закупівля саме Су-35, а не більш багатофункціонального Су-30 і це питання "знаходиться на порядку денному". Водночас інформація про те, що Тегеран має отримати Су-35 в обмін на дрони для РФ фігурувала майже одразу з моменту появи чуток про запит Кремля відносно БПЛА.

Читайте також: Волонтери збиратимуть на танк для ЗСУ, "подарунок Путіну" купуватимуть в Чехії

Тепер же цю інформацію остаточно підтвердили вже в Ірані, хоча і з зазначенням, що рішення поки не прийнято остаточно. Але насправді Тегеран вже давно придивлявся до російських літаків, зокрема наприкінці 2021 року вже фігурувала інформація про можливість закупівлі Іраном одразу 24 одиниць Су-35, двох С-400 та військового супутника. Нібито мова йшла про масштабну угоду на 10 млрд доларів.

РФ Іран
Путін особисто їздив у Тегеран у липні

Але ніяких офіційних заяв відносно цього не було і частково сприймалась, як чергова жахачка Кремля, який час від часу погрожував "накачати" Іран своїм озброєнням.

Водночас цілком логічним питанням є, як РФ зможе виконати контракт на Су-35 для Ірану в підстанційному режимі. Але справа в тому, що, скоріш за все, літаки вже готові повністю або частково. Бо з максимальною долею вірогідності мова йде про машини для Єгипту.

У 2018 році Каїр без особливої публічності закупив 30 російських Су-35, загальна вартість контракту становила 2 млрд доларів. Реалізація контракту розпочалась, борти у специфічному єгипетському камуфляжі фіксувались спотерами у небі Комсомольська-на-Амурі, де знаходиться виробництво літаків "Сухого". А супутникові знімки показували велику концентрацію вже готових машин на стоянці просто неба.

Су-35 єгипет
Єгипет мав отримати 30 одиниць Су-35

У серпні 2020 року так званий міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу повідомив, що за контрактом перші 22 машини мали бути поставлені вже до кінця 2020 року, а ще вісім - у 2021 році. Але машини не передавались, зокрема через позицію США, яке повідомило Єгипет про санкції у випадку, якщо винищувачі будуть передані.

Тобто розрахунок Кремля максимально швидко виготовити всі літаки та передати їх поки США будуть розкручувати механізм санкцій - провалився. І значна кількість готових Су-35 зависла "мертвим вантажем".

КнААЗ Су-35
Майданчик заводу КнААЗ, супутниковий знімок за червень 2022 року від Maxar

Таким чином Іран дійсно може доволі швидко отримати до 30 винищувачів, які дійсно якісно посилять його повітряні сили, які нагадують щось середнє між "зоопарком" та "лавкою старовини", бо в одному строю легко поєднуються радянський МиГ-29, французький Mirage F-1, китайська копія МиГ-21, американські F-4 Phantom, F-5 та F-14. До того ж цей авіапарк страждає не тільки від застарілості машин, але і від браку комплектуючих, що зумовлює доволі низьку реальну боєготовність.

А у випадку отримання Су-35 Тегераном це дозволить йому надійніше прикрити свої ядерні об'єкти від ударів з боку Ізраїлю та США. Як мінімум, такий сценарій доволі часто підіймався на початку 2010-х років на офіційному рівні. Звісно зробити це, коли у противника лише застаріли літаки значно легше, ніж у випадку наявності декількох десятків Су-35, які у будь-якому випадку кращі за машини 70-х років.

іран F-14 МиГ-29
Іранський МиГ-29 та F-14

В цій ситуації для України більш важливо те, що передача РФ винищувачів до Ірану цілком може похитнути у потрібний бік рішення Ізраїлю відносно експорту та реекспорту власного озброєння. Тим паче, що ціла низька ізраїльських розробок може бути більш ніж корисна для ЗСУ.

Читайте також: РФ визнала, що не здатна відремонтувати свої "тисячі танків" на базах зберігання