xcounter
#

Білорусь настільки активно везе Т-72 і та ЗРК в РФ, що їх промисловість стоїть без вагонів

14344
Ешелон з російськими танками, ілюстративне фото з відкритих джерел
Ешелон з російськими танками, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб допомогти Кремлю у війні проти України, Лукашенко готовий буквально "поховати" економіку Білорусі

Профільний портал Rail.insider пише – зараз Білоруська залізниця (БЧ) настільки завантажена військовими перевезеннями в інтересах РФ, що від цього почала буквально страждати економіка самої Білорусі.

Зокрема "Білоруський металургійний завод" нарікає, що БЧ станом на 4 жовтня 2022 року мала заявку на 602 напіввагони для перевалки вантажів, із яких 190 – в напрямку російського Ростова. Залізниця всі заявки повністю відхиляє, відповідно завод не може вивозити свою продукцію. По іншим "бюджетоутворюючим" підприємствам економіки Білорусі – ситуація аналогічна. Настільки гострі проблеми з вагонами виникли в другій половині вересня.

Читайте також: У Білорусі знову оголосили про проведення перевірки збройних сил, які й так йдуть ще з травня
Росіяни везуть в Білорусь ракети до ОТРК "Искандер" у напіввагонах, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

"Білоруський металургійний завод" - взагалі-то немаловажлива частина білоруського ОПК. Це підприємство було збудовано за радянських часів із розрахунку на те, що воно як сировину використовуватиме металобрухт, місцевий чи імпортований. Ну а в свою чергу, БМЗ виготовляє заготовки, із яких потім на тому ж МАЗі виготовляють шасі різного призначення, в тому числі – військового.

Залишити навіть таке підприємство без вагонів – це по суті повільно "ховати" економіку Білорусі. Але схоже, що режим Лукашенко вважає таку ціну прийнятною, аби "відкупитись" від Кремля "гібридним" форматом участі у війні проти України.

Росіяни вивозять з Білорусі свою потрощену техніку, квітень 2022 року, фото з відкритих джерел

До вторгнення орки в Білорусь завозили у піввагонах свої ракети до ОТРК "Искандер", у квітні 2022 року – вивозили пошкоджену техніку після поразки у Битві за Київ. Сьогодні в ранковому зведенні Генштаб ЗСУ зазначав в загальних деталях, що Білорусь активно передає свої Т-72 для армії РФ, та допомагає росіянам лагодити їх техніку на підприємствах свого ОПК. А якщо в деталях, то зараз картина виглядає так.

969-та танкова резервна база (в/ч 42715) армії Білорусі, зображення - Maxar Technologies

Польський портал Defence24 пише, що 1 жовтня 2022 року росіяни пригнали 72 залізничні платформи для перевезення техніки на станцію "Уржече" в Мінскій області, де знаходиться 969-та танкова резервна база (в/ч 42715) армії Білорусі. На цій базі може знаходитись декілька сотень Т-72А, знятих з озброєння ЗС РБ. Перша партія танків з цієї бази, маркованих білою літерою "N", 9 жовтня цього року прибула на станцію "Успенская" в Ростовскій області. Можливо, ці Т-72А з Білорусі будуть використані для посилення або кадрових частин армії РФ на Сході України, або ж формувань "1-го та 2-го армійського корпусів".

9 жовтня з’явилось відео, як білоруси везуть ротний комплект Т-72А із Орші в напрямку РФ. На цих танках не було білої "N", тому можливо для "ленд-лізу" оркам Лукашенко задіяв й інші бази зберігання армії РФ. Скільки на даний момент одиниць бойової техніки Білорусь вже передала Росії, і скільки ще готова – поки невідомо.

Але тут слід додати, що білоруси "діляться" не тільки танками, але й навіть зенітними комплексами Тор-М2Э.

Читайте також: Рашисти вкрали баржі, щоб возити снаряди до Херсону та підставлятись під вогонь ЗСУ