xcounter
#

Рашисти вкрали баржі, щоб возити снаряди до Херсону та підставлятись під вогонь ЗСУ

5096
M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як виявилось, M142 HIMARS в умілих руках бійців ЗСУ цілком здатен знищувати навіть надводні цілі з тоннажністю в понад 1 тисячу тонн

Профільний портал ЦТС з посиланням на співзасновника компанії "Грейн-Трансшипмент" Євгена Ігнатенко пише, що російські окупанти на Херсонщині вкрали 15 барж для перевезення зерна зі складу флоту цієї компанії.

До початку повномасштабного вторгнення Кремля "Грейн-Трансшипмент" придбала Затон №5 в Херсоні, куди перевела половину свого флоту барж, вивести які після окупації Херсону не вдалось. До початку серпня вдавалось зберігати зв’язок зі своїми працівниками в Херсоні, що обслуговували баржі та Затон №5. Але на початку позами зв’язок із працівниками та флотом обірвався, і орки почали красти баржі "Грейн-Трансшипменту", щоб забезпечувати свою логістику - з 2 по 4 серпня вони вкрали 5 барж, з 14 по 20 вересня росіяни вкрали ще 7 барж.

Читайте також: Британія влаштувала "повітряний міст", по якому ЗСУ могли отримати 122-мм снаряди з Пакистану
Баржі в акваторії Херсонського морського порту, ілюстративне фото довоєнних часів

"Недоторканними" залишились тільки 3 судна, але скоро і ці баржі окупанти теж можуть поставити собі на службу. Процес крадіжки барж організував колабораціоніст та фейковий "директор" тимчасово окупованого Херсонського морського порту Харитонов, проти якого СБУ вже відкрила кримінальну справу.

Для нас тут висновки такі. Якщо у серпні орки вкрали "всього" 5 барж, а у вересні – уже 7 барж, це ще раз підтверджує ефективність ударів ЗСУ по переправам рашистів на Херсонщині. Тим більш, що Оперативне командування "Південь" уже прозвітувало про мінімум дві знищені баржі з вантажем ворога.

Підготовка до стрільби M142 HIMARS, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Стандартна" баржа може брати на борт мінімум 1 тисячу тонн вантажу, наприклад зерна. Раз окупантам знадобилось одразу декілька таких суден, можна лише уявити обсяг ресурсів, які "жере" угрупування військ рашистів на "Херсонському плацдармі".

Ще один важливий момент – для знищення ворожих барж Збройні Сили України використовують зокрема M142 HIMARS. Успішна стрільба дозволяє припускати зокрема, що такі системи за допомогою ракет GMLRS здатні як мінімум пошкодити невеликий військовий корабель водозаміщенням порядка 1 тисячі тонн.

"Залізничні війська" армії РФ відпрацьовують наведення залізничної паромної переправи, ілюстративне фото довоєнних часів

З іншої сторони, логістика ворога на Херсонщині зараз "висить" не тільки на річкових баржах.

У відкритому доступі вже з’явились супутникові фото, які вказують: орки біля Каховської ГЕС поряд зі знищеним мостом зуміли звести декілька імпровізованих переправ, для створення яких росіяни спочатку затопили залізничні вагони, а потім засипали це все піском. Хоча надійність та пропускна здатність таких переправ – питання лишається відкритим.

Читайте також: ЗСУ давлять рашистів на півдні під Херсоном та використовують тактику SAS, поки окупанти бідкаються на втрату керування військами