xcounter
#

Британія влаштувала "повітряний міст", по якому ЗСУ могли отримати 122-мм снаряди з Пакистану

22482
Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Але самі британці та пакистанці таємничо відмовчуються, і не бажають розповідати для ЗМІ будь-які деталі

Наприкінці серпня 2022 року стало відомо, що артилеристи Збройних Сил України отримали снаряди калібру 122 мм пакистанського виробництва для стрільби із гаубиць Д-30. Які ці снаряди вдалось доставити в Україну - тоді лишалось невідомим.

Більш ніж за місяць потому автори The Drive в своїй сьогоднішній публікації дали своє пояснення, як снаряди із Пакистану вдалось доставити для ЗСУ. За їх припущеннями, тут допомогла Велика Британія, яка у серпні 2022 року влаштувала своєрідний "повітряний міст" між Пакистаном та Румунією.

Читайте також: Звідки "матеріалізувались" радянські зенітки С-60, і де найактивніше їх використовують ЗСУ
Британський C-17 Globemaster III, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори видання викладають так хронологію подій. Наприкінці липня 2022 року Велика Британія оголосила, що в рамках чергового пакету військової допомоги передасть для ЗСУ зокрема 50 тисяч снарядів для артилерії "радянських" калібрів.

За декілька тижнів потому у відкритих джерелах з’явилась інформація про те, що військово-транспортний літак C-17 Globemaster III із серійним номером ZZ143 протягом 15 днів із 6 по 23 серпня 2022 року виконав 12 рейсів між аеропортом "Нур-Хан" в Пакистані та аеродромом "Клуж" в Румунії. Що за вантаж возив цей британський C-17 Globemaster III – точно невідомо. Але в The Drive вважають, що цим вантажем були саме снаряди "радянського" калібру для ЗСУ із Пакистану.

Характеристики 122-мм снаряда до гаубиці Д-30, який виготовляється в Пакистані на Pakistani Ordnance Factories, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Автори видання окремо підкреслюють, що їх припущення представники пакистанської POF та британського Міноборони підтверджувати відмовляються, і воліють лише таємничо відмовчуватись.

Тандем Великої Британії та Пакистану в поставці боєприпасів для ЗСУ лише на перший погляд виглядає неочікувано. Виявляється, Pakistani Ordnance Factories (POF), найбільший в країні виробник боєприпасів був збудований в 1951 році саме за допомогою Великої Британії. Після цього Британія також допомагала Пакистану розвивати власну боєприпасну промисловість, зокрема – організовувати виробництво 105-мм снарядів. Ну і звісно, навчати інженерів та персонал. І завдяки такому "подарунку" від Лондона Пакистан доволі часто виступає експортером боєприпасів для деяких країн Європи та навіть США.

Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Польща вироблятиме цікаву зброю, яка б допомогла ЗСУ прискорити утилізації рашистів