xcounter
#

Іранські дрони-камікадзе Arash-2 - що про них відомо, які їх можливості та характеристики

Дрон-камікадзе серії Arash, також відомий, як Kian
Дрон-камікадзе серії Arash, також відомий, як Kian
38240

Arash-2, який також відомий як Kian 2 - іранський дрон-камікадзе, який може становити більшу загрозу ніж Shahed-136

З'явилась непідтверджена інформація, що РФ замовила в Ірану новий тип дронів-камікадзе Arash-2, які мають більшу бойову частину та дальність у порівнянні із Shahed-136, який Кремль замовив 2,4 тисячі одиниць.

Поки інформація фігурує на рівні припущень з опорою на іранські джерела, але, з огляду на зменшення кількості далекобійного ракетного озброєння у РФ до рівня нижче "НЗ", такий варіант цілком ймовірний.

Читайте також: Розстріл "чмобіків" під Бєлгородом: від теракту до національних розбірок в армії РФ

Як і відносно усього іранського озброєння щодо можливостей та характеристик Arash-2 доволі мало інформації. Більшість з неї походить від самого Ірану, якому характерно приписувати своїй зброї ще кращі за "аналоговнєтні" можливості.

Загалом Arash-2, який також відомий під назвою Kian 2, був вперше продемонстрований у 2019 році та є подальшим розвитком дрона-камікадзе Arash-1 (Kian 1) про який публічно стало відомо у 2015 році. У порівнянні з минулою версією він вдвічі більший.

Arash-1 Kian 1
Дрон-камікадзе Arash-1 (Kian 1)

Arash-1 (Kian 1), як пишуть іранські ЗМІ, має розмах крила у 2 метри, корисне навантаження до 30 кг, практичну стелю у 5,5 км, крейсерську швидкість у 350 км/год та максимальну у 480 км/год.

Arash-2 (Kian 2) має розмах крил вже до 4 метрів, довжину до 4,5 метра, а дальність до 1000 км, а за деякими джерелами 1600 км. Аеродинамічне рішення з трикутним крилом є аналогічним і, з огляду на все, мова йде про масштабування самої платформи для розширення дальності польоту та можливого збільшення бойової частини. За фото, через відсутність масштабу, розрізнити їх доволі важко, бо візуально вони майже не відрізняються.

Arash-2 Kian 2
Оновлена збільшена версія Arash-2 (Kian 2)

Іранські джерела стверджують, що дрон має реактивний двигун. Але на перших публічних фото хвостова частина дрона була замотана целофаном, а на інших наявних фото добре видно, що він оснащений пропелерним двигуном.

Також існує версія, що Arash та Kian якраз і відрізняються двигунами, перший з поршневим, другий - з реактивним. Але тоді характеристики цих дронів-камікадзе мають бути абсолютно різними відносно дальності польоту та бойової частини.

Arash-2 Kian 2
На більшості фото з дронами-камікадзе типу Arash (Kian) добре видно, що маршовий двигун - пропелерний

У якості пускової платформи традиційно для Ірану використовується цивільне шасі, яке може бути замасковане під звичайну вантажівку. Для старту використовується ракетний прискорювач.

Arash-2 Kian 2
Скоріш за все зверху пускова для Arash-2 (Kian 2), знизу - рішення для Arash-1 (Kian 1)

Іранські джерела стверджують, що Arash-2 (Kian 2) може оснащуватись пасивною радіолокаційною головкою самонаведення і його призначення - знищення радіолокаційних станцій. Так само вони заявляють про можливість оснащення його телевізійними камерами, але жодного фото з ними немає. Відносно пасивної протирадіолокаційної головки, то теоретично її встановлення можливе.

На деяких дронах видно встановлені антени. Але її розмір навряд говорить про можливість повноцінного каналу зв'язку на значній дальності. Можливість її використання у ролі елементу пасивної радіолокаційної головки - дискусійне.

Тим паче, що після перегляду деяких фото, складається враження, що вона взагалі домальовується у графічному редакторі.

Arash-2 Kian 2
Дрон-камікадзе типу Arash (Kian)

Таким чином можливо зробити припущення, що існує декілька версій самого Arash-2 (Kian 2). Не виключно, що деякі з них можуть оснащуватись пасивною радіолокаційною головкою самонаведення, інші ж - "літако-снаряди" з наведенням за супутниковою навігацією для ударів по стаціонарних об'єктах.

Водночас сенс розробки майже ідентичних дронів-камікадзе зі схожими можливостями Shahed-131, Shahed-136 та Arash (Kian), Arash-2 (Kian 2) цілком може пояснюватись різними організаціями, які здійснили розробки в інтересах різних структур. Зокрема Shahed-131/136 розроблявся Іранською літакобудівною промисловою компанією, а Arash (Kian) - фахівцями сил протиповітряної оборони Ірану, а постачання йде у Корпус вартових Ісламської революції, або сухопутні війська, або у повітряні сили.

Характеристики Arash-2 (Kian 2), за іранськими та іншими джерелами

  • Розмах крила: до 4 м
  • Довжина: 4,5 м
  • Швидкість: незазначена, орієнтовно близько 400 км/год при використанні реактивного двигуна, до 200 км/год при використанні поршневого
  • Дальність: близько 1000 км, за деякими джерелами 1600 км
  • Бойова частина: незазначена, орієнтовно від 30 кг, існує непідтверджена інформація щодо 260 кг з ракетним двигуном
  • Засіб наведення: супутникова навігація, можливо пасивна радіолокаційна головка самонаведення
Читайте також: Чого злякалися кораблі рашистів, яку важливу перевагу має ЗРК HAWK та чим РФ розрахувалася за Shahed: події тижня війни від Defense Express