xcounter
#

Чого злякалися кораблі рашистів, яку важливу перевагу має ЗРК HAWK та чим РФ розрахувалася за Shahed: події тижня війни від Defense Express

7175
Пуск MIM-23 Hawk
Пуск MIM-23 Hawk

Кораблі рашистів серйозно злякалися "катера-камікадзе", чим допоможе Україні ЗРК HAWK та чим РФ розрахувалася за іранські дрони-камікадзе – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Скільки ракет залишилося у РФ

Польський портал Defence24 у своїй публікації спробував самостійно знайти відповідь на питання, яке їх цікавить ще з березня 2022 року – наскільки великими є запаси крилатих ракет росіян, і як довго вони зможуть влаштовувати ракетні обстріли наших міст. Справа така – невдячна, зважаючи на нестачу об’єктивних даних по цій темі.

Читайте також: Чи наважиться Лукашенко передати РФ свої Су-27 та Су-24, що стоять на базах зберігання
Х-555  ту-95мс
Рашистська крилата ракета Х-555 та її носій Ту-95МС, ілюстративне фото довоєнних часів

Щоб зрозуміти, як ще надовго в росіян може вистачити ракет, потрібно зрозуміти - скільки ракет уже відстріляно. І тут автори Defence24 вирішили відштовхуватись від цифр, які в серпні 2022 року наводив Reuters. Скільки ракет залишилось в РФ для ударів по Україні – детальніше у матеріалі Defense Express.

"Подвійний" HIMARS хірургічно вирізає російську зброю

Умережі з’явилося цікаве відео з роботою ракетної системи M270 MLRS, де вона нищить вже не тільки бази окупантів, але й безпосередньо ворожу техніку "в полі".

M270 MLRS
M270 MLRS, фото ілюстративне

Детальніше про те, як MLRS знищує колони з технікою, батареї РСЗВ та САУ – у матеріалі Defense Express.

HAWK для ЗСУ

Україна надала запит щодо необхідності посилення Повітряних Сил України додатковими ЗРК, зокрема мова йде про MIM-23 Hawk, який вже знятий з озброєння багатьох країн, але дійсно може зіграти важливу роль у забезпеченні безпеки неба.

Про цей запит з боку України повідомив міністр оборони США Ллойд Остін (Lloyd Austin) під час брифінгу для ЗМІ за підсумком зустрічі "Рамштайн-6". І маємо одразу зазначити, що запит саме цього ЗРК не можливо назвати "лінійним". Що це за ЗРК і чи дійсно він зможе посилити протиповітряну оборону України – розповідаємо в окремому матеріалі.

Чим РФ "заплатила" за іранські дрони

Під час свого виступу перед G7 11 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив зокрема, що Російська Федерація замовила в Ірану поставку аж 2400 дронів-камікадзе типів Shahed-131 та Shahed-136.

су-35
"Єгипетський" Су-35СЭ, яким РФ може "розплатитись" за поставку іранських дронів-камікадзе, ілюстративне фото з відкритих джерел

Яку ціну при цьому Кремль готовий заплатити за поставку настільки гігантської кількості "літаючих мопедів", поки лишається незрозумілим. Автори польського Defence24 припускають, що в якості "оплати" РФ запропонувала Тегерану поставку 24 винищувачів Су-35СЭ із "єгипетського" замовлення, орієнтовна вартість - 1,5 мільярда доларів.

Що налякало кораблі рашистів

Ще наприкінці вересня окупанти біля Криму "знайшли" таємний "катер-камікадзе", який нібито мав "атакувати" російські кораблі в тимчасово окупованому Севастополі – росіяни у традиційній манері звинуватили в цьому Україну та підірвали цей безпілотник "після вивчення.

Водночас в U.S. Navy Institute детально проаналізували цей безпілотний надводний камікадзе по наявних у мережі фото та зробили декілька висновків щодо цієї "секретної" зброї.

Таємничий надводний "БПЛА-камікадзе", який знайшли поблизу Севастополя
Таємничий надводний "БПЛА-камікадзе", який знайшли поблизу Севастополя

Один з основних висновків – цей "катер-камікадзе" серйозно налякав ВМФ РФ, який протягом трьох тижнів намагався тримати військові кораблі у захищеній гавані Севастополя, а активне патрулювання у Чорному морі флот розпочав після вибуху на Кримському мосту 8 жовтня.

Читайте також: Польща має модернізовані Osa-P, і їх могли отримати ЗСУ для знищення Shahed-136