xcounter
#

Окупанти біля Криму "вполювали" таємничий "катер-камікадзе": що це могло бути (фото)

12085
 Невідомий катер-камікадзе заходить в атаку на російський БДК проекту 775, ілюстративний рендер від H I Sutton
Невідомий катер-камікадзе заходить в атаку на російський БДК проекту 775, ілюстративний рендер від H I Sutton

Або у рашистів "очі від страху великі", або ворог готував невдалу диверсію на "зерновому коридорі", або ВМС України уже справді мають засіб "дістати" ворожі кораблі в Севастополі

Російська адміністрація в тимчасово окупованому Криму заявила, що сили Чорноморського флоту РФ виявили та підірвали "після вивчення" невідомий безпілотний катер, який міг належати Військово-Морським Силам України.

Фото цього дрона уже з’явились у відкритому доступі. І деякі оглядачі вже припустили, що в цій історії фігурує "катер-камікадзе", призначений для атаки на російські кораблі в тимчасово окупованому Севастополі. Тим більш, що на одному з фото цей безпілотний катер зображено на тлі рашистського десантного корабля проекту 775, розповідає портал The Drive.

Читайте також: Дистанційна війна: чим Україна може відповісти на ракетний терор РФ - не тільки про "Сапсан" та "Коршун"
Російський БДК проекту 775 та невідомий безпілотний катер, який "вполювали" сили Чорноморського флоту РФ, зображення з відкритих джерел

По суті, це перший в 21 сторіччі "бойовий контакт" за участі безпілотного корабля. Але так як інформації вкрай обмаль, може бути одразу 3 версії того, кому належав цей дрон, і за яких обставин відбувся "контакт".

Дрон належав ВМС України

У квітні 2022 року Пентагон заявляв, що передає Україні зокрема "безпілотні надводні кораблі для завдань берегової оборони". Деталі тоді не наводились, тому зараз і виникає першою думка, що рашисти вполювали саме дрон ВМС України.

Тим більш, що цей об’єкт виглядає доволі "високотехнологічно". У верхній частині катера-безпілотника можемо побачити "щось схоже" на приймальний термінал Starlink та оптико-електронну станцію для ведення розвідки. А в носовій частині – "щось схоже" на контактні детонатори для підриву вибухівки. Щоправда, де саме в цьому дроні має розміщуватись БЧ з вибухівкою - незрозуміло.

Ймовірний набір апаратури на борту "впольованого" рашистами безпілотного катера, зображення з відкритих джерел

Версія виглядає дуже оптимістично. Бо це означає, що ВМС України нарешті мають хоча б якийсь спосіб "дістати" рашистські кораблі в тимчасово окупованому Криму. Можемо навіть припустити, що такі дрони наш флот уже в серпні використовував для "прощупування" системи берегової оборони рашистів в тимчасово окупованому Криму. На що рашисти "відреагували" активізацією польотів своїх архаїчних патрульних літаків типу Бе-12.

Але в цієї версії є як мінімум два "слабкі місця". Перше – незрозуміло, як відбувалось управління апаратом на настільки великій відстані. Друге – незрозуміло, чому росіяни підірвали цей апарат, замість відбуксирувати до себе та пред’явити як "трофей". Ну і що власне вони могли там "вивчати" в умовах відкритого моря.

Невідомий безпілотний катер, який "вполювали" сили Чорноморського флоту РФ, зображення з відкритих джерел

Дрон належав Чорноморському флоту РФ

Для чистоти аналізу варто розглянути й інший варіант – "впольований" дрон насправді належить самим росіянам. Вони цей агрегат придбали в Ірані чи Північній Кореї, і цей "дрон-камікадзе" їм потрібен для диверсій на маршрутах прямування суден "зернового коридору". Просто під час чергового тесту "щось пішло не так", тому цей катер-безпілотник одразу приховали, щоб "замести сліди".

Але далі ми заходимо в поле чистих домислів. Наприклад, незрозуміло, як тоді росіяни зі своєю "технологічністю" планували управляти таким дроном. І тут ми можемо лише припускати, що для цього вони планували застосувати свої архаїчні Бе-12, польоти яких раптом активізувались у серпні цього року над тимчасово окупованим Кримом. (До Другої світової війни Радянський Союз мав схожу систему – гідролітак МБР-2 мав управляти радіокерованими торпедними катерами Г-5, але в реальних бойових умовах радянське військо так і не змогло застосувати цю систему).

Радянський Союз відпрацьовує застосування радіокерованих катерів Г-5 з управлінням із літака МБР-2, 1930-ті роки, архівне зображення з відкритих джерел

Ну і врешті – не зрозуміло, хто би міг бути постачальником таких безпілотних агрегатів. Бо Північна Корея або той же Іран подібним не хвалились (а якби було бодай у вигляді макету – неодмінно показали публіці).

Дрон-фейк

Не відбудемо відкидати й третій, найменш ймовірний варіант – рашисти насправді розіграли "постанову", а "впольований" катер-безпілотник виготовили місцеві "старателі".

Тут як мінімум не зрозуміла природа напису в носовій частині цього дрону. А раптова поява цього "катера-камікадзе" може бути дуже "на руку" командуванню Чорноморського флоту РФ, яке перевело на "материкову" частину РФ спочатку деякі свої берегові служби. А тепер, за твердженнями британської розвідки – й свої 4 дизель-електричні підводні човни, начебто остерігаючись удару ЗСУ по цим підводним кораблям. Мовляв, "дивіться, нам загрожує невідома зброя України з невідомими характеристиками".

Але така "містифікація" виглядає занадто "стрункою" як для росіян з їх нинішнім станом архаїзації.

Для порівняння - дрон-тральник, що може застосовуватись на протимінних кораблях проекту 12700 "Александрит" зі складу ЧФ РФ, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Будемо уважно стежити за тим, як далі розвиватиметься ця історія, і яка з цих версій виявиться реальністю. Ну і звісно – чи звалюватимуться й далі подібні "сюрпризи" на голову рашистам в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Рашисти хочуть знайти свою відповідь системі HIMARS у Білорусі: чотири "підводні камені" на шляху до "успіху"