xcounter
#

Рашисти хочуть знайти свою відповідь системі HIMARS у Білорусі: чотири "підводні камені" на шляху до "успіху"

37053
Рашисти хочуть знайти свою відповідь системі HIMARS у Білорусі: чотири "підводні камені" на шляху до "успіху"

Деякі російські військові експерти бачать у білорусько-китайському "Полонезі" таку собі "відповідь HIMARS", однак є декілька "але"

Попри те, що більшість російських пропагандистів розповідають про нібито "неефективність західної зброї проти російської армії", деякі з них визнають, що сучасні зразки європейської та американської зброї є серйозним посиленням для українського війська.

HIMARS
Пуск ракети з HIMARS, фото ілюстративне

Звичайно, що однією з найпотужніших поставлених ЗСУ систем є ракетна система HIMARS, яка за декілька місяців встигла серйозно покошмарити армію РФ, знищуючи склади з боєприпасами, бази з технікою, місця розташування живої сили ворога, командні пункти, мости, переправи тощо.

Читайте також: Армія США настільки вражена ефективністю HIMARS, що хоче замовити ще 500 одиниць

Тому рашисти вирішили пошукати свою "відповідь" на американський HIMARS, яка має бути "простою, дешевою та масовою". Одним з таких варіантів вони вбачають білорусько-китайську розробку РСЗВ "Полонез".

Коротко про цю розробку – це мобільна ракетна система на шасі МЗКТ-7930 з пусковими для восьми 301-мм ракет. Ракети – китайські типи А200 від компанії CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology). Дальність – до 200 км у базовій версії та до 300 км – у версії "Полонез-М".

Водночас у питанні закупівлі РФ білоруської ракетної системи є багато підводних каменів, деякі з них Defense Express вже розглядав в окремій публікації.

Перше – варто звернути увагу, що загалом цих ракетних систем у природі існує не так багато – згідно з даними з відкритих джерел, усього 6 одиниць на озброєнні ЗС Білорусі, ще 10 закупив Азербайджан. Тобто – питання постачання цих систем російській армії – це не "сьогодні" і не "завтра".

Друге – а чи погодиться взагалі Китай постачати ракети у такому випадку, маючи серйозну загрозу опинитися під санкціями? Бо самостійно створити такий комплекс ВПК Білорусі не зможе, а у випадку, якщо Китай не ризикне, то й говорити, власне, не має про що.

ракетна система "Полонез"
Азербайджанські ракетні системи "Полонез" на параді перемоги у 2020 році в Баку

Третє – це питання безпосередньо до характеристик "Полонезу", зокрема про його високоточність. Бо якщо у здатності HIMARS надзвичайно влучно знищує цілі ми вже переконалися (зокрема на прикладі ударів по мостах через Дніпро, де ракети "лягали" ледь не одна за одною), то щодо білоруського "Полонезу", який наразі показав свої можливості тільки проти Вірменії, тоді як HIMARS зарекомендував себе під час бойових дій проти такого противника, як РФ, такої впевненості наразі немає.

Четверте і, мабуть, найголовніше – надефективність HIMARS передусім пояснюється вдалим поєднанням з ефективною розвідкою, зокрема коли ледь не в режимі реального часу передається інформація про розташування доступних для ураження ворожих цілей – з цим у РФ, як продемонстрували вже понад шість місяців її так званої "спецоперації" теж мають проблеми.

Читайте також: Реактивний рецепт перемоги: чому Збройним Силам потрібні одночасно і "Вільха", і "Сапсан"