xcounter
#

Армія США настільки вражена ефективністю HIMARS, що хоче замовити ще 500 одиниць

HIMARS (всі фото DoD US)
HIMARS (всі фото DoD US)
4377

Пентагон оприлюднив потребу у ракетних системах M142 HIMARS​ на період з 2024 по 2028 рік​

Сухопутні війська США, які вже мають на озброєнні близько 600 ракетних систем M142 HIMARS та M270A1 планують кардинально розширити їхню кількість. Мова йде про фактичне подвоєння і замовлення з 2024 по 2028 рік до 480 систем M142 HIMARS.

Відповідно до запиту американських сухопутних військ мова йде про плани закупити до 480 одиниць з темпом до 96 одиниць на рік. Мінімальна ж потреба озвучена на рівні до 120 одиниць із темпом від 24 одиниць на рік.

Читайте також: Нова зброя для ЗСУ від неочікуваного постачальника: чим допоможе та чому передавали за дивною "схемою"
HIMARS
HIMARS - справжній game changer поля бою

Таким чином, якщо наявні M142 HIMARS та M270A1 не будуть списуватись, то це може довести кількість цих систем у строю до понад 1000 одиниць на рівні 2028 року, або близько 850 виключно колісних HIMARS.

Причини такого рішення цілком очевидні - вражаюча ефективність використання HIMARS та M270A1 Збройними Силами України, які довели величезну ефективність використання цих систем проти противника з усім комплексом озброєнь. До цього бойовий досвід використання HIMARS та M270A1зводився лише до Іраку та Афганістану.

Звісно, що за таким збільшенням самих пускових неодмінно буде "підтягнуте" й виробництво ракет, в першу чергу GMLRS. Також треба враховувати, що США зараз проводять роботи зі значного розширення можливостей HIMARS завдяки інтеграції ракети PrSM з дальністю знищення цілей до 500 км. Також ведуться роботи зі створення оновлених більш далекобійних GMLRS-ER з дальністю стрільби до 150 км.

PrSM
PrSM

Не варто забувати і про роботи з інтеграції у HIMARS таких ракет, як "земля-повітря" та інші аспекти перетворення HIMARS у багатофункціональний ракетний комплекс, зокрема і для пуску крилатих ракет.

Враховуючи максимальну потребу армії США у півтисячі HIMARS, можливо оцінити й реалістичність планів Польщі відносно закупівлі аналогічної кількості систем. Щоправда, Варшава вже підстрахувалась та веде перемовини відносно корейського K239 Chunmoo з подальшою локалізацією виробництва, як пускових, так і самих ракет.

Читайте також: Найцінніші трофеї ЗСУ на Харківщині: чому один "Зоопарк" та "Орлан-10" цінніші за танкову роту