xcounter
#

Окупанти в Криму використовують раритетні Бе-12 для "полювання" на "бавовну"

7179
Літак Бе-12 морської авіації Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Літак Бе-12 морської авіації Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Як росіяни використовують для війни проти України свої "найдревніші" військові літаки

Портал The Drive з посиланням на дані у відкритих джерелах пише, що російські військові в тимчасово окупованому Криму активізували польоти своїх архаїчних патрульних літаків типу Бе-12.

Наприклад, 7 серпня було помічено проліт Бе-12 під час патрулювання узбережжя окупованого Криму. 9 серпня 2022 року очевидці зафільмували переліт одразу 4 літаків типу Бе-12, саме тоді, коли на аеродромі "Саки" того дня саме відбулась "бавовна". За 4 дня потому, 13 серпня, російські Бе-12 були помічені в районі озера Донузлав.

Читайте також: Без комплектуючих з України росіяни не здатні обслуговувати навіть свої Ту-134 для генералів
Російські літаки Бе-12 на аеродромі "Кача" в тимчасово окупованому Криму, 20 липня 2022 року, знімок наводить The Drive із дозволу Planet Labs як правовласника

Автори The Drive наводять супутникові знімки компанії Planet Labs, з яких випливає, що станом на кінець липня 2022 року на аеродромі "Кача" в Криму базувалось 7-8 літаків типу Бе-12, та ще два "борти" цього типу в розібраному стані, які входять до складу 318-го окремого змішаного авіаполку Чорноморського флоту РФ. Фактично перебувають в експлуатації лише 4-5 літаків Бе-12.

ВМС України не мають підводних човнів, то пряма бойова цінність амфібій типу Бе-12 для росіян у війні проти нашої країни – майже нульова. Тому, як припускають автори The Drive, зараз російські окупанти в Криму піднімають у повітря свої найбільш "древні" військові літаки (Бе-12 був прийнятий на озброєння аж у 1968 році) для виконання трьох ймовірних завдань.

Літак Бе-12 морської авіації Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Перше – підтримка льотних навиків екіпажів Бе-12. Друге – моніторинг судноплавства, що відбувається за "зерновим коридором" в порти "Великої Одеси".

Ну і третє, найголовніше – "полювання на диверсантів", які влаштовують "бавовну" на військових об’єктах росіян в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Рашисти знайшли найбільш безглузду ціль для своїх Ту-22М3 та ракет Х-22