xcounter
#

Скільки ракет залишилось в РФ для ударів по Україні, і як надовго їх вистачить

27538
Рашистська крилата ракета Х-555 та її носій Ту-95МС, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистська крилата ракета Х-555 та її носій Ту-95МС, ілюстративне фото довоєнних часів

І чи можуть зараз росіяни виготовляти нові крилаті ракети в умовах санкцій Заходу

Польський портал Defence24 в своїй публікації спробував самостійно знайти відповідь на питання, яке їх цікавить ще з березня 2022 року – наскільки великими запаси крилатих ракет росіян, і як довго вони зможуть влаштовувати ракетні обстріли наших міст. Справа така – невдячна, зважаючи на нестачу об’єктивних даних по цій темі.

Щоб зрозуміти, як ще надовго в росіян може вистачити ракет, потрібно зрозуміти - скільки ракет уже відстріляно. І тут автори Defence24 вирішили відштовхуватись від цифр, які в серпні 2022 року наводив Reuters.

Читайте також: Західні журналісти спробували оцінити запас російських Х-101, результат більш ніж "обнадіює"
Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, ілюстративне фото довоєнних часів

За тими оцінками, за більш ніж півроку війни РФ застосовувала вже понад 3 тисячі крилатих та балістичних ракет різних типів, із яких близько 1500 – це крилаті ракети повітряного, морського та наземного базування (Х-101 та Х-555 із Ту-95МС та Ту-160, ракети Х-22 із Ту-22М3 та крилаті ракети "Искандер-К", "Калибр"), 124 балістичні ракети до ОТРК "Искандер" та 66 ракет до "Точка-У", близько 100 ракет П-800 "Оникс" до берегового комплексу "Бастион" та аж 1400 керованих ракет із літаків тактичної авіації (Х-59 та Х-31, тощо).

Далі в своїх оцінках польські аналітики виходять з того, що протягом вересня – початку жовтня 2022 року орки могли "відстріляти" по Україні ще до 10% наявного ракетного арсеналу. І тепер, за їх оцінками, в розпорядженні ЗС РФ могли залишитись до 1300 крилатих ракет всіх типів – Х-101 та Х-555, "Искандер-К" та "Калибр", близько 100 балістичних ракет до ОТРК "Искандер" та близько 50 ракет до "Точка-У", та до 1300 керованих авіаційних ракет для тактичної авіації (зокрема радянські Х-59 та їх уже російські "модифікації").

Позиція ракетного комплексу "Бастион" орків в тимчасово окупованому Криму, квітень 2022 року, зображення з відкритих джерел

На перший погляд, цифри громадні. Але автори Defence24 також вважають, що для ударів по Україні 10 та 11 жовтня РФ уже почала використовувати "недоторканний запас" крилатих ракет. На їх думку, всі свої КР рашисти відстрілювати не будуть, бо їм все ж потрібен запас на випадок війни з НАТО чи навіть проти Японії.

Тим більш, що через санкції Заходу виробництво крилатих ракет в 2022 році впаде утричі – максимум до 60 одиниць, хоча до війни потужності російського ОПК дозволяли видавати по 120-180 КР на рік, залежно від темпів виробництва.

Ракетний комплекс "Искандер" на статичній експозиції, ілюстративне фото довоєнних часів

Відповідно, Кремль буде вимушений "комбінувати" засоби для ударів по Україні. Тобто – продовжуватиме обмежено використовувати крилаті ракети стратегічного призначення для обстрілів наших міст. Але при цьому робитиме ширшу ставку на "ерзаци", як то ракети до комплексів С-300 для ударів по наземним цілям, та на іранські «літаючі мопеди», вони ж дрони-камікадзе типів Shahed-131 та Shahed-136.

Учора президент Володимир Зеленський заявив, що Росія замовила в Ірану аж 2400 дронів-камікадзе. Автори Defence24 припускають, що саме в обмін на таку кількість "літаючих мопедів" Кремль готовий поставити Тегерану свої 24 винищувачі Су-35 заявленою вартістю 1,5 мільярди доларів. Виходить в середньому по 600 тисяч доларів за один "літаючий мопед" іранського виробництва.

Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Схоже, що 50% крилатих ракет РФ падають ще до України - рашиські пропагандисти розсекретили потужність залпу