xcounter
#

Західні журналісти спробували оцінити запас російських Х-101, результат більш ніж "обнадіює"

46665
Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел

Кремль максимально "плутає сліди", тому потрібно критично ставитись до даних про запас ракет в розпорядженні РФ

Портал The Drive сьогодні опублікував статтю журналіста Пьотра Бутовскі (Piotr Butowski), котрий спеціалізується на історії радянської та російською аерокосмічної індустрії.

Автор спробував самостійно оцінити, який запас крилатих ракет повітряного базування для стратегічної авіації залишився у ЗС РФ. І за деякими напрямками ситуація більш ніж обнадіює: наприклад, Piotr Butowski стверджує, що зараз у рашистів залишилось лише близько 100 крилатих ракет типу Х-101, при чому темп виробництва складає до 4-5 ракет цього типу на місяць. Такі дані наче як підтверджуються емпірично, для удару 11 вересня 2022 року росіяни змогли випустити "лише" 6 ракет Х-101, хоча до цього максимальний залп міг складати до 12 КР цього типу.

Читайте також: Західні аналітики оцінили, скільки ще ракет Х-22 залишилось у рашистів (фото)

А от коли Бутовскі починає наводити в своїй публікації оцінки по запасам інших КР в розпорядженні, далі починаються якісь нюанси.

Пуск російської Х-101 із Ту-95МС для удару по Сирії в 2017 році, зображення з відкритих джерел

Наприклад, автор стверджує, що Росія переробила лише 40 ракет Х-55 у «неядерний» варіант Х-555, і усі ці крилаті ракети відстріляла під час бойових дій у Сирії. Тому станом на 24 лютого 2022 року ЗС РФ начебто взагалі не мали в своєму розпорядженні КР цього типу.

Але ж дані з наших відкритих джерел говорять зовсім протилежне – що у рашистів були Х-555, і вони продовжують застосовувати такі ракети для ударів по Україні. Зокрема, 11 вересня три Х-555 ударили по зерносховищу в Вознесенському районі Миколаївщини, у критичній близькості до Південно-Української АЕС.

Рашистська Х-555, фото ілюстративне

Або ж – Бутовскі пише, що "українські джерела" заявляють про те, що за весь час війни "ВКС РФ" уже застосували близько 200 крилатих ракет типів Х-22 та Х-32. Хоча факт відстрілу такої кількості ракет цього типу по нашій території – з відкритих джерел зараз підтвердити неможливо.

Більш того – автор заявляє, що начебто саме Х-22 рашисти застосували для ударів по Києву 26 червня 2022 року. Хоча тоді Командування Повітряних Сил заявляло, що росіяни атакували нашу столицю ракетами Х-101.

Коли мова йде про застосування тих же "Кинжалів", Бутовскі опирається виключно на заяви Міноборони РФ. Коли ж мова заходить про удар цією ракетою по Вінниці 7 серпня 2022 року, то тут він ставить примітку "дані не підтверджуються".

Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото з відкритих джерел

Складається враження, що для своєї статті Бутовскі використовував лише російські джерела. Що насправді й не дивно – тяжко писати тексти про аерокосмічну "індустрію" РФ, не маючи відповідних "інсайдерських" джерел.

Але з іншої сторони, описаний вище приклад показовий в тому плані, як Кремль намагається «заплутати сліди» в плані оцінки залишків його ракетного арсеналу. Тому однаково критично потрібно сприймати оцінки "росіяни мають запас ракет на роки війни", та і оцінки – "ракети у росіян скоро закінчаться".

Рашистський Ту-160 з арсеналом ракет типів Х-101 і Х-555, російське пропагандистське фото зразка 2020 року
Читайте також: Рашисти мають ракет до С-300 ще на 3 роки війни, але половина ракетних бригад залишилась без "Іскандерів"