xcounter
#

Яку територію зможуть перекрити 5 батарей Patriot, і скільки коштуватимуть ракети до них

44908
ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел

Повний залп сучасного комплексу ППО може коштувати декілька сотень мільйонів доларів, і цього все рівно буде мало для повноцінного покриття

Агентство міністерства оборони США з військової співпраці (DSCA) дозволило продати Швейцарії 72 зенітних ракет PAC 3 MSE до ЗРК Patriot. В пакеті також йтимуть навчальні ракети, комплекти телеметрії, мішені для льотних випробувань та інша матеріально-технічна підтримка. Заявлена вартість закупівлі – 700 мільйонів доларів, строк поставки не розкривається. Про це йдеться в публікації порталу Defense Brief.

Ситуація насправді своєрідна з усіх сторін. Почнімо з того, що Швейцарія офіційно досі не почала процес закупівлі ЗРК Patriot, які планувала купувати взагалі-то "в пакеті" із винищувачами F-35, контракт на які було підписано у вересні 2022 року.

Читайте також: Щоб захиститись хоча б від сотні ракет "Искандер", доведеться витратити більше 1 мільярда доларів
Так виглядатиме ЗРК Patriot для Швейцарії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Влада Швейцарії декларує, що хоче придбати аж 5 батарей комплексу Patriot – чотири нестимуть постійне бойове чергування, п’ята буде в якості резервної. Яким при цьому має бути склад fire unit для збройних сил Швейцарії, поки точних деталей нема. Але схоже, що заявленої кількості в 72 ракети PAC 3 MSE навіть для 4 батарей на бойовому чергуванні буде мало. Бо повний залп лише однієї батареї на 4 ПУ, на кожній з яких по 16 направляючих – ще 64 ракети за один раз.

Ще одна своєрідна деталь. Уряд Швейцарії хоче придбати 5 батарей Patriot із розрахунку, що чотири fire unit на постійному бойовому чергуванні перекриватимуть територію в 15 тисяч квадратних кілометрів, тобто лише чверть площі країни. (або ж лише 3% території України, для порівняння). П’ята батарея – як "підстраховка". Схоже, захист інших трьох четвертей території Швейцарії буде покладений на авіакрило в 32 літаки F-35.

Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

Контрактну вартість кожної ракети PAC 3 MSE в даному випадку розрахувати доволі складно. Бо у цифру в 700 мільйонів доларів включені не тільки ракети, але й супутнє обладнання. Тому розрахунок в середню вартість 9,7 мільйонів доларів за одну PAC 3 MSE може бути методологічно неправильним. Але з іншої сторони, "поштучно" ракети до Patriot без супутнього пакету підтримки теж не продаються. Тому тут можемо вивести редукцію, що по факту одна ракета (не тільки "залізо") з усім циклом підготовки персоналу та технічного обслуговування й справді може коштувати близько 10 мільйонів доларів.

З чого може вийти такий неочікуваний висновок: одна ракета до Patriot може виявитись значно дорожчою, аніж цілі, яким вона має протистояти – наприклад ті ж балістичні ракети до ОТРК "Искандер", чи крилаті ракети типів Х-101 та "Калибр".

Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне
Читайте також: Скільки реально коштують крилаті ракети РФ: про ціну "Калибр", Х-101 та "Искандер"