xcounter
#

Ще одна країна Європи "стала в чергу" за F-35, отримає після Фінляндії по вищій ціні

6789
Винищувач F-35A, ілюстративне фото від Lockheed Martin
Винищувач F-35A, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Чим далі країна "стоїть у черзі", тим дорожче коштує їй винищувач 5-го покоління

Генеральний директор швейцарського Armasuisse Мартін Зондеггер та керівник «авіаційного» дивізіону цієї структури Марко Савіч 19 вересня 2022 року на заводі Armasuisse в Берні підписали контракт з урядом США на поставку 36 винищувачів типу F-35A. Вартість контракту складає 6,035 мільярдів швейцарських франків, пише порталEuropean Defense Review.

У вартість контракту включено не тільки поставку самих літаків, але й поставка озброєння та боєприпасів, комплектуючі та технічне обслуговування, навчання пілотів і технічного персоналу.

Читайте також: Чи захопить F-35 Європу: майбутнє європейських літаків Rafale, Eurofighter, Gripen, перспективних FCAS та Tempest
Винищувач F-35, фото ілюстративне

Також в цю цифру в 6,035 мільярдів франків закладені вартість адаптації F-35A до швейцарських систем логістики, та "поправка" на інфляцію, яка може відбутись, поки Швейцарія отримуватиме свої винищувачі. Проведення поставки заплановане на 2027-2030 роки, але це якщо підрядник Lockheed Martin впорається з графіком виробництва усіх законтрактованих F-35A.

В якості "заохочувального" бонусу до цього контракту Lockheed Martin та Armasuisse уклали офсетний договір вартістю 2,9 мільярдів швейцарських марок, котрий має стати "компенсатором" високої вартості угоди на поставку F-35A.

Винищувач F-35 під час демонстраційних польотів у Фінляндії в 2019 році, фото з відкритих джерел

Справді, якщо співставити "середнє арифметичне" - Швейцарія у вересні 2022 року купує F-35 значно дорожче, аніж Фінляндія у грудні 2021 року. "Країна Суомі" замовила 64 літаки цього типу та весь супутній пакет за 10 мільярдів євро, тобто в середньому 156,3 мільйони євро загальних витрат на один літак. Швейцарія натомість матиме в середньому 183 мільйони євро загальних витрат на один винищувач (це якщо виходити із співвідношення, що зараз курс швейцарського франка до євро 1:1,05).

З цього випливає такий простий висновок: чим далі стоїть країна "у черзі" на винищувачем 5-го покоління типу F-35, тим дорожче коштують їй літаки та "супутній пакет" в перерахунку на одну одиницю.

Винищувач F-35 під час демонстраційних польотів у Фінляндії в 2019 році, фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна не має розраховувати на F-16 раніше 2025 року: чи є альтернативи та інші варіанти посилення Повітряних Сил