xcounter
#

ЗМІ розповіли, хто готовий постачати Україні Мі-17 та МіГ-29 за "ленд-лізом"

125702
Винищувачі МіГ-29 словацьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі МіГ-29 словацьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб відкрити такий "воєнторг", потрібна буде координація зусиль усіх країн НАТО

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін сьогодні заявила, що Білий Дім "ніяк не обмежує своїх союзників по НАТО", щоб ті постачали Україні літаки радянського виробництва. Ця заява накладається на такий контекст.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь в коментарі виданню Aktuality розповів, що словацький уряд розглядає варіант передати Збройним Силам України свої вертольоти Мі-17 та винищувачі МіГ-29.

Читайте також: Стало відомо, як армійська авіація ЗСУ виконує "танок смерті" для "утилізації" окупантів (відео)
ленд-ліз для України Рамштайн
Словацький Мі-17, ілюстративне фото з відкритих джерел

Надь натякнув журналістам, що Мі-17 можуть бути поставлені Україні як наступний крок допомоги нашій країні, після виконання поставок САУ Zuzana 2. І схоже, що причина такої "легкості на підйом" міноборони Словаччини – після санкцій Заходу проти РФ словаки по суті не зможуть обслуговувати свої Мі-17.

Але от процес та перспектива поставки словацьких МіГ-29 для Повітряних Сил України – виглядає дещо складніше.

МіГ-29 ВПС Словаччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністр оборони Словаччини Надь говорить, що його країна готова передати нам винищувачі лише після того, як вирішить питання з повітряним прикриттям.

Тобто – чи вдасться домовитись з Польщею, щоб її F-16 почали патрулювати небо Словаччини ледь чи не завтра, і тоді словаки зможуть передати нам свої МіГ-29 в найкоротший строк. Або ж якщо Словаччини доведеться чекати 2024 року, коли мають надійти її F-16, то лише через два роки Україні "світять" додаткові винищувачі МіГ-29.

Словацький Мі-17, фото - Airplane Pictures

У всякому випадку, щоб відкрити для України "воєнторг", де за "ленд-лізом" можна буде взяти Мі-17 та МіГ-29, потрібні будуть координовані зусилля усіх країн-учасників НАТО. Як це наприклад було із поставкою словацького ЗРК С-300 для України – ця поставка відбулась паралельно з тим, що захист неба Словаччини взяли на себе німецькі ЗРК Patriot.

За даними довідника The Military Balance за 2021 рік, Словаччина має 9 винищувачів МіГ-29 та два навчально-бойові МіГ-29УБ, 13 вертольотів Мі-17 в строю ВПС та 15 гвинтокрилів Мі-24 на зберіганні.

ленд-ліз для України
Словацькі винищувачі МіГ-29 та МіГ-29УБ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Польські ЗМІ показали, як наш МіГ-29 ефектно вийшов з-під удару росіян (відео)