xcounter
#

Литва відремонтувала пошкоджені PzH 2000 та повертає їх у стрій ЗСУ

PzH 2000 повертаються до бою
PzH 2000 повертаються до бою
2792

Литва та Німеччина доволі швидко організували оперативний ремонт САУ PzH 2000 для України

Країни-союзниці України беруть на себе не тільки постачання озброєння, але й ремонт пошкодженої техніки. Зокрема міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас (Arvydas Anušauskas) повідомив, що було відремонтовано самохідні артилерійські установки PzH 2000, які Німеччина та Нідерланди постачають до України.

Також він опублікував світлину, на якій зафіксовано дві САУ на тралах, які прямують через Польщу.

Читайте також: Кораблі рашистів серйозно злякалися "катера-камікадзе" і "отямилися" тільки після підриву моста – USNI

Зазначимо, що інформація про певні проблеми з надійністю PzH 2000 з'явились ще наприкінці липня, попри те, що спочатку повідомлялось про те, що з 15 САУ працює лише п'ять, ситуація насправді виявилась не настільки критичною. Але певні проблеми з PzH 2000 все ж таки були все ж таки були через те, що реальний темп їх експлуатації виявився у рази більшим ніж передбачено у межах "звичної" експлуатації.

Зокрема за німецькими нормативами поняття інтенсивна експлуатація починається з межі у 100 пострілів на добу, що для PzH 2000, яка завдяки автоматизації заряджання дозволяє вести вогонь з розмірним темпом 8 пострілів на хвилину та максимальним у 12, становить 12,5 хвилин "роботи".

PzH 2000

Водночас ніхто не скасовує й те, що навіть при темпі 100 пострілів на добу, ресурс ствола буде вичерпаний за місяць-півтора. Також звісно проблеми могли торкатися механізму заряджання та інших систем САУ, які неможливо полагодити у польових умовах.

Зазначимо, що у ситуації необхідності обслуговування PzH 2000 спочатку Німеччина відпрацьовувала створення центру обслуговування у Польщі. Але у вересні Литва повідомила, що візьме на себе цю місію. Скоріш за все завдання з ремонту виконує компанія Lithuania Defense Services, яку у липні відкрили Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann. Завданням центру є обслуговування всієї лінійки продукції компаній, включно з бойовими машинами Boxer, Puma, танками Leopard-2, всіма машинами на його базі, а також звісно й PzH 2000.

Звісно для України також вкрай важливо розгортати аналогічні сертифіковані центри обслуговування та ремонту. Але справа в тому, що до перемоги вмовити іноземні компанії інвестувати в них навіть на рівні передачі технологій та необхідного обладнання доволі важко. Водночас те, що аналогічні центри будуть розгорнуті немає жодних сумнівів, бо кількість фахівців, які мають практичний досвід обслуговування західного озброєння в Україні лише збільшується.

Читайте також: ЗРК Improved Hawk Phase III від Іспанії для України: які його можливості та характеристики