xcounter
#

Ремонт зброї "у режимі онлайн" або як ЗСУ лагодять свої M777 і навіть HIMARS

10504
Ремонт зброї "у режимі онлайн" або як ЗСУ лагодять свої M777 і навіть HIMARS

Наші військові повинні оперативно лагодити американську зброю, щоб якнайшвидше кинути її в бій проти російських військ – американські колеги допомагають їм у цьому

Сполучені Штати не ризикують відправляти в Україну свій персонал для обслуговування зброї, однак чотири десятки американських військовослужбовців допомагають колегам з ЗСУ лагодити та обслуговувати 155-мм гаубиці M777, ПТРК Javelin, ракетні системи HIMARS та іншу зброю, розповідають у виданні Defense One.

ПТРК Javelin
Пуск ракети з ПТРК Javelin

Так, військові з США через зашифровані цифрові чати допомагають ЗСУ з ремонтом та обслуговуванням зброї, за результатами обговорень відправляють запасні частини та консультують по тих деталях, які в Україні роблять самостійно.

Читайте також: НАТО посилює стандартизацію та взаємозамінність в озброєнні: почнуть з боєприпасів до гаубиці M777

"Українці визначають потреби, спеціалісти діагностують... що потрібно і або допомагають полагодити, або замовляють запчастини. А потім ми використовуємо американську систему постачання, щоб доставити необхідні деталі в Україну", – розповідає один з підполковників, що бере участь у цій операції.

Американські фахівці спілкуються з українськими військовими у 14 чатах – по одному на кожен тип зброї, для обміну відеороликами використовуються термінали супутникового зв’язку Starlink.

Відзначається, що деякі потреби є новими навіть для фахівців з США, а деякі важкодоступні задачі вимагають "всього спектру української винахідливості": "Вони використовують комп’ютерне проектування для створення проектів, передають їх американським фахівцям, отримують рекомендації та самі виготовляють деталі.

Нещодавно Defense Express розповідав про один з випадків, який демонструє – ЗСУ дійсно надактивно використовують американську зброю, зокрема під час контрнаступу на півдні Україні розрахунки ракетних систем HIMARS працювали 37 годин поспіл і за цей час уразили 120 ворожих цілей.

Читайте також: Українські гармаші показали, як застосовують високоточний Excalibur навіть зі звичайної M777 без додаткових блоків