xcounter
#

Схоже, що РФ вирішила не перебазовувати всі стратегічні бомбардувальники з Саратова та Рязані після "бавовни"

Ту-160
Ту-160
43349

Defense Express проаналізував супутникові знімки основних аеродромів де може базуватися стратегічна авіація РФ і схоже, що частина ракетоносіїв і досі знаходиться у зоні ураження, хоча певна активність спостерігається на авіабазах у Мурманській та Астраханській областях

Після того, як на аеродромах "Енельс" під Саратовом та "Дягілєво" під Рязанню сталась "бавовна" у результаті якої верифіковано ураження двох літаків - стратегічного ракетоносія Ту-95МС та важкого бомбардувальника Ту-22М3, основне питання - чи перемістила свою дальню авіацію командування РФ та куди саме.

Для цього Defense Express використав публічні знімки з супутників Sentinel в оптичному та SAR-діапазоні. І хоча їх роздільна здатність далека навіть від комерційних знімків, у випадку, коли мова йде про бомбардувальники з розмахом крила у 50 метрів, достатньо "грубих" інструментів.

Читайте також: Одна з країн Африки віддала ЗСУ свої Т-72, тому Чехія зможе модернізувати 120 замість 90 танків

Спочатку треба зазначити, що аеродромів де можуть на постійній основі експлуатуватися такі машини, як Ту-95МС, Ту-22М3 та Ту-160 взагалі у РФ не так й багато. Це специфічні машини, які потребують доволі розгалуженої наземної інфраструктури, техніків та матеріального базису для обслуговування. Банальна ситуація - для Ту-22М3 та Ту-160 необхідні доволі високі та специфічні трапи для того, щоб пілоти могли сісти у літак.

ту-22м3
Ту-22М3

Базовими аеродромами, де є наявна інфраструктура у "ВКС" РФ, як мінімум через їх входження до командування дальньої авіації РФ та базування там цих літаків, можливо вважати, окрім "Енгельса" та "Дягілєво":

  • "Шайковка", Клужська область (базування літаків не помічено)
  • "Оленья", Мурманська область
  • "Українка", Амурська область
  • "Бєлая", Іркутська область
  • "Угольний", Чукотка

До цього переліку можливо віднести "універсальні" аеродроми РФ, наприклад, державний льотно-випробувальний центр в Ахтубінську, де також є вся відповідна інфраструктура.

Ту-95мс
Ту-95МС

Водночас такі "екстремальні" аеродроми на кшталт "Тіксі" на берегу моря Лаптєвих та "Совєтський" у Воркуті можливо пропустити, бо вони не є штатними для цих машин. А на авіабазі "Моздок" у Північній Осетії ці літаки давно не базуються, хоча можуть здійснювати проміжні посадки, як і на авіабазі "Сольци" у Новгородській області.

Але супутникові знімки Sentinel за 02 та 09 грудня не демонструють значного зменшення кількості бортів на авіабазі "Енгельс" під Саратовом. Літаки скоріше просто сильніше розосередили по майданчиках, сказати, що авіабаза стала пустою - неможливо.

Аналогічна ситуація спостерігається й на авіабазі "Дягілєво" під Рязанню. На цей раз з погодою над місцем зйомки пощастило і є оптичні зображення через відсутність хмар. Після "бавовни" добре видно, що літаки перемістили.

Водночас сказати точно, що літаки частково не були перебазовані - неможливо. Низька роздільна здатність не дозволяє детально роздивитись кількість бортів, тим більше - визначити їх точний тип. Тому були досліджені найбільш вірогідні місця для розміщення літаків на інших авіабазах.

На резервних аеродромах "Моздок" та "Сольци" активності не помічено, а ось в Ахтубінську зафіксована активність. Але не на майданчику для літаків, а поряд з ним.

На жаль часовий проміжок між SAR-знімками доволі великий - 27 листопада та 09 грудня. На фото нижче - знімок за жовтень на якому помічено місце проведення робіт.

Можливо зробити обережне припущення, що на авіабазі в Ахтубінську проводять певні роботи з розширення аеродромної інфраструктури, чи розміщується щось радіоконтрастне на кшталт контейнерів чи місткостей з паливом.

Водночас на авіабазі "Оленья" у Мурманській області була помічена активність вже на майданчику для літаків. Загалом помітно близько 8 нових радіоконтрастних об'єктів.

Скоріш за все, між 04 та 11 грудням на майданчику на південному торці авіабази літаків явно побільшало. Але, на жаль, супутникові знімки в оптичному діапазоні поки не доступні і сказати що саме за літаки були перебазовані у Мурманську область - неможливо.

Найбільш вірогідне припущення - переміщення літаків Ту-160, які є найбільш цінними для РФ через малу кількість, більше того, вони доволі рідко беруть участь у ракетних атаках, що може говорити про економію їх моторесурсу.

Ту-160
Ту-160

Також, для перевірки були проаналізовані знімки з авіабаз стратегічної авіації РФ у Сибірі, але значних змін на них помічено не було.

Загалом можливо зробити наступні висновки, виходячи з доволі опосередкованих даних, які потребують уточнення більш досконалими інструментами:

  • РФ продовжує активну експлуатацію авіабаз "Енгельс" під Саратовом та "Дягілєво" під Рязанню, але розосередило літаки
  • на авіабазі "Оленья" у Мурманській області зафіксована поява літаків
  • на авіабазі "Ахтубінськ" в Астраханській області помічена активність, можливо з розширення аеродромної інфраструктури

Зазначимо, що цей аналіз зроблений за загальнодоступними знімками, водночас у руках ЗСУ знаходяться значно досконаліші засоби розвідки.

Читайте також: Білоруський напрямок: які сили вже сконцентрувала там РФ і чи дійсно це відволікаючий фактор