xcounter
#

Білоруський напрямок: які сили вже сконцентрувала там РФ і чи дійсно це відволікаючий фактор

4310
Білоруський напрямок: які сили вже сконцентрувала там РФ і чи дійсно це відволікаючий фактор

Попри оголошені плани розгорнути у Білорусі 25-тисячний контингент наразі у країні перебуває лише 11,7 тисячі рашистів

Білорусь на початку вторгнення вже стала плацдармом для атаки армії РФ, а зараз Кремль продовжує концентрувати свої сили. Зокрема за даними одного з учасників спільноти "Інформаційний Спротив" Костянтина Машовця наразі на території країни сконцентровано 11,7 тисячі рашистів.

Таким чином цей параметр залишається майже незмінним з початку листопада, коли оцінка сил РФ у Білорусі складала 10 тисяч військових та формує певну тенденцію з поступовим нарощуванням з 9 тисяч у жовтні. При цьому, за офіційними повідомленнями Мінська, російський контингент має становити до 22-25 тисяч.

Читайте також: Які касетні боєприпаси уже використовують ЗСУ в боях проти рашистів, і звідки вони в нас

Ще один аспект перекидання цих сил полягає у тому, що вони проходять активну підготовку на полігонах збройних сил Білорусі. Тобто територія країни використовується не для накопичення, а для вирішення проблем з підготовкою призваних за частковою мобілізацією. І після проведення навчання певної партії рашистів, вони не залишаються на території Білорусії, а перекидають на фронт.

рф білорусь
Скріншоти типових повідомлень РФ щодо підрозділів у Білорусі

За даними оглядача, безпосередньо у прикордонних районах Білорусі з Україною розгорнуті лише білоруські підрозділи:

  • 2-й десантно-штутрмовий батальйон 38-ої окермої десантно-штурмової бригади - район населених пунктів Ужово та Пінськ у Брестський області
  • загін, орієнтовною чисельністю до батальйону, зі складу 5-ї окремої бригади спеціального призначення - район селища Іванове у Брестський області
  • 2-й парашутно-десантний батальон 103-ої окремої парашутно-десантної бригади - район селищ Лельчиці та Брагін у Гомельский області
білрусь підрозділи ЗС РБ
Розміщення підрозділів ЗС РБ у прикордонних районах

"Очевидно, що військове командування збройних сил Білорусі утримує у прикордонні з Україною на постійній основі виключно сили та засоби зі складу високомобільного компонента власного війська. Підсилення цього угрупування за рахунок підрозділів мотострілецьких та артилерійських частин і з'єднань відбувається лише періодично та на ротаційній основі", - зазначає Машовець.

Водночас, як зазначають аналітики з ISW, інформація відносно можливості наступу з Білорусі є важливою частиною інформаційної війни РФ проти України.

"Малоймовірно, що Білорусь вторгнеться в Україну в найближчому майбутньому, яким би не був хід цих інформаційних операцій. Більше того, білоруська інтервенція в Україні не зможе зробити більше, ніж тимчасово відволікти українські сухопутні війська від інших частин театру воєнних дій, враховуючи вкрай обмежену ефективну бойову міць, що є у розпорядженні Мінська", - зазначається у звіті ISW.

Як пишуть аналітики, всі зусилля Кремля відносно спроб змусити Мінськ підтримати наступальну кампанію РФ проти України спрямовані на зміцнення контролю над Білоруссю.

Читайте також: Рашисти шукають виправдання, чому розпіарену "Армату" й досі не протестували на полі бою