xcounter
#

Скільки років та грошей треба на 100% захист від ракет хоч на малій території

4608
Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який також може запускати зенітні ракети SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army
Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який також може запускати зенітні ракети SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army

Хоча цей приклад про США й Тихий океан, але є доволі показовим і для воюючої України

Пентагон планує в наступні кілька років перетворити острів Гуам в Тихому океані на "найбільш захищене місце на землі". Цей острів для американських військових є важливою базою на випадок великої війни в Тихоокеанському регіоні як опорний пункт одночасно і для ВМС, і для ВПС, і для Корпусу морської піхоти США.

Тому для посилення захисту цього острова Агентство протиракетної оборони планує збудувати додаткові 20 об’єктів інфраструктури та майданчики, на яких можна буде розмістити ЗРК та комплекси протиракетної оборони типів THAAD, Aegis Ashore та Patriot, універсальні ракетні системи Typhon (як платформи під зенітні ракети SM-6) і перспективні комплекси малої дальності типу Enduring Shield під AIM-9X. І також - систему РЛС, які нарешті забезпечать огляд на всі 360 градусів навколо території Гуаму, пише в одній із своїх публікацій портал The Drive.

Читайте також: ЗСУ вперше показали шведський RBS-70 у дії: знищено Ка-52 (відео)
Схема перспективного посилення протиракетної оборони острову Гуам, зображення від Missile Defense Agenсy

Американські військові прагнуть побудувати на острові Гуам багатоешелоновану систему протиповітряної та протиракетної оборони, де кожен комплекс виконуватиме чітко свій сегмент завдань. Системи типів THAAD, Aegis Ashore, Patriot та Typhon мають взяти на себе задачу боротьби проти різних типів балістичних і крилатих ракет та літаків, Enduring Shield – доповнить можливості по ураженню крилатих ракет та безпілотників.

Також відомо, що Армія США планує розмістити на Гуамі як мінімум чотири загоризонтні РЛС типу AN/TPY-6, котрі використовуються для протиракетної оборони Аляски, як мінімум три перспективні радари типу LTAMDS для комплексів Patriot, та кілька РЛС ближнього радіусу AN/MPQ-64 Sentinel (бачать цілі на дистанції до 40 км), загалом – мінімум 11 майданчиків для розміщення радіолокаційних станцій.

Але на шляху до втілення настільки амбітного проекту для американських військових стоять кілька перешкод. Найбільш значущі з них – обсяг необхідних ресурсів та затрати по часу, що обчислюються в кілька років.

Наприклад, уже підтверджені витрати по зміцненню протиракетної та протиповітряної оборони острову Гуам лише на 2024 фінансовий рік для Пентагону складають 1,24 мільярди доларів. Деякі з елементів протиракетної оборони Гуаму потрібно ще фізично збудувати, як наприклад Aegis Ashore, що є по суті "сухопутною" версією морської універсальної пускової установки типу Mk 41, основної для есмінців та інших кораблів ВМС США, котра використовується для запуску зокрема зенітних ракет типу SM-3.

Батарея Aegis Ashore, ілюстративне фото від USN

Деякі з цих елементів – ще додатково виготовити, як системи Typhon, перша батарея яких була введена в стрій лише в 2023 рік, і які взагалі-то мають основне призначення як майданчики для запуску крилатих ракет Tomahawk наземного базування. Ну а по ЗРК малої дальності типу Enduring Shield – взагалі для початку завершити випробування.

Якщо зважити на те, що лише за поточними планами американських військових перший пробний запуск зенітної ракети SM-3 із батареї Aegis Ashore має відбутись лише в 2026 році, то цілком можемо екстраполювати, що тут йдеться про рівень затрат до 10 мільярдів доларів протягом кількох років. І це при тому, що мова про побудову системи 100% захисту території площею всього 544 кілометри квадратні.

ЗРК малої дальності типу Enduring Shield, зображення від Dynetics

Хоча тут мова про приклад, який стосується США і Тихоокеанського регіону, він все рівно буде ілюстративним для воюючої України. Бо для нас питання побудови максимально ефективної системи ППО та протиракетного захисту і можливих затрат по ресурсам на це стоїть максимально гостро.

Читайте також: Покупці на протикорабельні ракети можуть бути там, де навіть не здогадуємось