xcounter
#

ЗСУ вперше показали шведський RBS-70 у дії: знищено Ка-52 (відео)

9040
Пуск RBS-70 у полігонних умовах
Пуск RBS-70 у полігонних умовах

ПЗРК RBS-70 посилили ЗСУ ще у квітні цього року, але досі не було жодного відео з їх використанням на полі бою, але зараз на його рахунку перша ціль і це одразу Ка-52 рашистів

Бійці 47-ої окремої механізованої бригади Збройних Сил України результативно використали шведський ПЗРК RBS-70 й знищили російський ударний вертоліт Ка-52 поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області.

Про це говорить відео, яке вже поширилось у мережі, на якому видно саму зенітну ракету.

Читайте також: Покупці на протикорабельні ракети можуть бути там, де навіть не здогадуємось

І хоча ці ПЗРК були передані Україні ще у квітні цього року, це відео є першим з їх застосуванням на полі бою українськими бійцями.

На самому початку відео зенітна ракета доволі чітко потрапляє у кадр, хоча сам механізм так званого "холодного пуску" дуже нагадує роботу Javelin, на рахунку якого також вже є збитий Ка-52. Але на кадрах зафіксовано саме RBS-70.

RBS-70

Нагадаємо, що RBS 70 має одну специфічну особливість, бо для наведення ракети використовується не традиційна система з інфрачервоною головкою самонаведення, а так звана "лазерна стежка", коли ракета летить у керуючому лазерному промені, а оператор супроводжує ціль до її знищення. Завдяки цьому ракета ігнорує теплові пастки.

Окрім того необхідно відмітити малопомітність роботи реактивного двигуна ракети, який не залишає за собою сліду, що дуже важливо для безпеки операторів. Бо зазвичай місце пуску якраз демаскується димовим слідом, який чітко вказує місце пускової.

Відносно дальності ураження, то у версії RBS 70 Mk 2 вона становить до 7 км, а якщо Україна отримала новітню версію цього ПЗРК, RBS 70 NG, то мова йде про дальність до 9 км.

Читайте також: РФ розписалась у скороченні замовлень озброєння у рази за результатом виставки "Армия-2023"