xcounter
#

Нові деталі про історичний постріл з Javelin по Ка-52: ідеальне поєднання майстерності та вдалого моменту

9435
Знищений Ка-52, фото ілюстративне, джерело – пресслужба 93 ОМБр
Знищений Ка-52, фото ілюстративне, джерело – пресслужба 93 ОМБр

Російський Ка-52 з ПТРК Javelin було знищено 2 липня на Бердянському напрямку

Речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку, капітан Валерій Шершень в коментарі виданню "Радіо Свобода" розповів нові деталі про те, як одному з українських військових вдалося з протитанкового ракетного комплексу Javelin зробити історичний постріл по російському гелікоптеру Ка-52.

Герой епізоду – боєць з позивним "Маяк", командир мобільного підрозділу протитанкістів 36-ої окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

Читайте також: Як збити Ка-52 із С-300, і чому складно знищити літаки з плануючими бомбами

Знищено ворожий гелікоптер Ка-52 було 2 липня на Бердянському напрямку – інформацію про те, що вперше в історії американський протитанковий ракетний комплекс Javelin зміг збити гелікоптер було поширено на день пізніше, вже після підтвердження факту.

ПТРК Javelin
ПТРК Javelin, фото – Генеральний штаб ЗСУ

Як розповідає речник, російський Ка-52 йшов на максимально низькій висоті, що доволі логічно, бо таким чином екіпажі гелікоптерів намагаються мінімізувати ризики бути ураженим із засобів протиповітряної оборони, зокрема і з тих же переносних зенітних ракетних комплексів.

Втім, російський гелікоптер помітив оператор ПТРК Javelin, він навівся на ціль і зробив пуск по російському гелікоптеру, який виявився результативним – Валерій Шершень відзначає, що раніше військовий з позивним "Маяк", який збив російський Ка-52, зарекомендував себе як майстерний стрілець, знищивши на Авдіївському напрямку п’ять одиниць ворожої техніки.

Ка-52
Ворожі Ка-52, фото ілюстративне

І тому тут ми маємо насправді напрочуд ідеальне поєднання безпосередньо майстерності оператора ПТРК, яка, безумовно, була вирішальною у знищенні Ка-52, а також ідеального моменту, коли гелікоптер перебував у більш-менш зручній позиції, щоб у нього можна було поцілити з Javelin.

Речник також нагадав, що у середині червня цього року інший боєць 36-ої бригади з позивним "Літо" знищив російський гелікоптер Ка-52 влучним пострілом з переносного зенітного ракетного комплексу "Ігла".

Загалом російські Ка-52 – надважливі цілі, бо росіяни активно використовують свої "літаючі танки" для ударів по техніці Сил оборони України з метою стримування наступальних дій українських військових – зокрема в окремому матеріалі Defense Express розповідав, яку "накидку" варто зробити нашим інженерам, щоб зменшити вночі ефективність російських Ка-52.

Читайте також: Росіянам на Ка-52 простіше навіть з відірваним хвостом тягнути до аеродрому, аніж катапультуватись