xcounter
#

Як збити Ка-52 із С-300, і чому складно знищити літаки з плануючими бомбами

7997
Бойова робота протиповітряної оборони України, фото наводить АрміяInform, дата публікації - 3 липня 2022 року
Бойова робота протиповітряної оборони України, фото наводить АрміяInform, дата публікації - 3 липня 2022 року

Хоча нижче згадуватиметься епізод зразка грудня 2022 року, він цілком пояснює виклики, з якими зіткнулись ЗСУ і влітку 2023 року

В грудні 2022 року один із розрахунків ЗРК С-300 Повітряних Сил успішно збив російський вертоліт Ка-52. Деталі цієї події видання АрміяInform оприлюднило зараз, у червні 2023 року.

І там насправді дуже важливий матеріал, який пояснює одразу дві речі – чому збити рашистський Ка-52 є значним досягненням, і чому досі майже нема можливості боротись із ворожими літаками, які скидають крилаті бомби з УМПК на дистанцію аж 70 км (винятком тут є епізод "бійні брянської ППО", яка однак поки що не повторилась).

Читайте також: Нові Bradley та Stryker для контрнаступу, у США оголосять новий пакет допомоги на 500 млн доларів

Що стосується епізоду зі знищенням Ка-52 4 грудня 2022 року, то тут умови були такі. Екіпаж цього рашистського вертольота був явно досвідченішим, аніж більшість його "колег", тому для пусків керованих ракет тримався на дистанції 7 км від переднього краю оборони ЗСУ, а стрільбу виконував під час "зависання", розуміючи, що С-300 може стріляти лише по рухомим повітряним цілям.

Але навіть якщо спробувати поцілити по вертольоту, поки той висувався на позицію для стрільби, то ворожий Ка-52 міг просто перейти на "зависання", і наша зенітна ракета не влучила би по цілі, та самоліквідувалась.

С-300 на позиції, фото ілюстративне, наводить АрміяInform

З поправкою на це все, щоб в підсумку збити цей рашистський Ка-52, нашим зенітникам на С-300 довелось кілька діб відстежувати маршрут його руху, і коли цей ворожий вертоліт знову опинився "в прицілі", то обслуга ЗРК просто відстріляла ракету в орієнтовну точку зустрічі, і ці розрахунки виявились вірними.

Як виявилось згодом, в цьому епізоді зенітники на С-300 збили один із "елітних" екіпажів армійської авіації РФ, а над тою ділянкою фронту авіація ворога не з’являлась кілька тижнів.

Що стосується питання про знищення рашистських літаків, які несуть крилаті бомби з модулями УМПК, то тут проблематика виглядає так.

С-300 на позиції, фото ілюстративне, наводить АрміяInform

Насправді окупанти використовують такі літаки скоріше як "приманку" для нашої ППО, і як тільки на наших ЗРК вмикається РЛС, то "в справу" вступає рашистська тактична авіація з протирадіолокаційними ракетами типу Х-31, дальність пуску яких складає від 70 до 160 км, залежно від модифікації, а для Х-31ПД заявлена дальність стрільби складає взагалі 180 – 250 км.

У цих рашистських ракет є ще й така підступна характеристика – навіть якщо вчасно вимкнути РЛС, то вони все рівно можуть бити по точці, де було виявлено радіолокаційне випромінювання.

Тому конкретно саме для цього ЗРК С-300, про екіпаж якого йдеться в публікації АрміяInform, статистика загалом виглядає так: протягом війни збито 13 повітряних цілей, із яких два Ка-52, дві КР, один літак та 8 безпілотників; і водночас, сім "прильотів" по позиціях – ракети ОТРК "Искандер" та Х-31.

Статистика по збитим повітряним цілям та "прильотам" від окупантів для одного із С-300, зображення ілюстративне, наводить АрміяInform
Читайте також: У Embraer кажуть, що не мають з Україною "відкритої розмови" про літаки A-29 Super Tucano