xcounter
#

Через "брянську ППО" рашисти вчора втратили два рідкісні вертольоти РЕБ Ми-8МТПР-1, яких було менше 20

21843
Ми-8МТПР-1 із системою РЕБ "Рычаг" під час війни проти України, зображення з відкритих джерел
Ми-8МТПР-1 із системою РЕБ "Рычаг" під час війни проти України, зображення з відкритих джерел

Окупанти думали, що можуть надійно прикривати свої літаки з крилатими бомбами, але прорахувались

Після вчорашнього погрому від "брянської ППО", який коштував росіянам втрати мінімум двох вертольотів типу Ми-8, одного Су-34 і одного Су-35, ворог досі не знає, чим саме вчора збивали його авіацію. Зате натомість у відкритому доступі з’явились додаткові деталі, які пояснюють, наскільки вчорашні втрати є гострими для "ВКС РФ". І тут справа не тільки у кількісних показниках "про найбільші з березня 2022 року" одночасні втрати за один день, але й у якісних також.

Наприклад, за деякими даними, учора росіяни втратили не "класичні" транспортні Ми-8, а спеціалізовані гелікоптери радіоелектронної боротьби Ми-8МТПР-1 із системою "Рычаг".

Читайте також: Навряд чи Storm Shadow буде під МіГ-29, є теж цікавий варіант - ADM-160B MALD
Робоче місце оператора на Ми-8МТПР-1 із системою РЕБ "Рычаг", ілюстративне зображення з відкритих джерел

До початку повномасштабного вторгнення збройні сили РФ мали в своєму розпорядженні лише до 20 вертольотів цієї модифікації, які були розподілені між між 15-ою бригадою армійської авіації Західного військового округу (ВО), 16-ою бригадою армійської авіації Південного ВО та 18-та бригадою армійської авіації Східного ВО.

Як водиться у подібних випадках, навіть і ці машини російська пропаганда подавала як своєрідне "вундерваффе", котре начебто може протидіяти РЛС управління вогнем усіх ЗРК радянського та західного виробництва, і ставити завади бортовим РЛС літаків тактичної авіації.

Бортове обладнання рашистського Ми-8МТПР-1, зображення з відкритих джерел

Щоправда, як визнавали при цьому самі росіяни, описаний вище "функціонал" якщо і працює, то хіба на середніх та великих висотах, на яких "ВКС РФ" воліють переважно не літати. А єдиний критерій ефективності, який до учорашнього дня могли показати екіпажі цих вертольотів РЕБ – мовляв, "якщо їх досі не збили, то значить ефективно працюють". Тепер цей критерій у випадку з "ВКС РФ" не працює.

Також у відкритому доступі з’явились дані про те, що знищена учора "брянською ППО" авіація рашистів мала виконати черговий удар крилатими керованими авіабомбами з модулями УМПК по прикордонню Чернігівської області. При цьому носієм бомб начебто виступав Су-34, а винищувач Су-35 мав виконувати прикриття з повітря.

З чого випливає таке співвідношення – для прикриття одного літака з крилатими бомбами рашисти здіймають у повітря мінімум 3 літальні апарати різного функціоналу.

Рашистські Ми-8МТПР-1 із системою РЕБ "Рычаг" під час війни проти України, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Поляки задумались, чому їх ППО не збила рашистську Х-55, і відповідь виявилась сумною