xcounter
#

Навряд чи Storm Shadow буде під МіГ-29, є теж цікавий варіант - ADM-160B MALD

17413
Штурмовик A-10C із підвішеними ADM-160 MALD "у парі" з B-1B Lancer під час навчань на Гуамі, листопад 2022 року, фото - ВПС США
Штурмовик A-10C із підвішеними ADM-160 MALD "у парі" з B-1B Lancer під час навчань на Гуамі, листопад 2022 року, фото - ВПС США

Ця річ призначена "перевантажити"ворожу ППО і її можна відстрілювати масовано навіть з одного літака

У відкритому доступі з’явилось зображення, яке дозволяє припускати, що в розпорядженні ЗСУ з’явились американські безпілотники спеціального призначення ADM-160 MALD, котрі запускаються з реактивних літаків, їх роль – бути "приманками" для перевантаження ворожої ППО. Фото уламків цього літального апарату було зроблено на тимчасово окупованих територіях Сходу України, та з’явилось в публічному обороті після "прильоту" по Луганську 13 травня 2023 року.

Хоча точно не відомі час та місце, де було зроблене це фото, автори порталу The Drive пишуть, що це саме уламки американського MALD однієї з ранніх версій ADM-160B, прийнятої на озброєння ВПС США ще в 2009 році.

Читайте також: Нова зброя для Akinci: безпілотник вперше запустив крилату ракету Cakir, і це вже не мініатюрна Kemankes
Уламок американського ADM-160B MALD, знайдений на тимчасово окупованій території України, травень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Якщо описане вище припущення вірне, то це є своєрідна сенсація. Це виглядало б як мінімум логічним кроком та гарним доповненням до крилатих ракет Storm Shadow, отриманих від Великої Британії. Представники Пентагону в коментарі The Drive відмовились коментувати дані про можливу поставку ADM-160B MALD, посилаючись на те, що вони "з міркувань оперативної безпеки не коментують поставки усіх предметів, які передаються Україні"..

Але навіть при такій нестачі офіційної інформації цілком логічно припустити, що американські MALD були адаптовані для запуску із радянських літаків в строю ЗСУ рівно за тим же принципом, як відбулась адаптація під застосування ракет AGM-88 HARM та керованих авіабомб JDAM-ER. Зокрема, з використанням пілонів LAU-118/A американського виробництва.

Відомі такі характеристики ADM-160 MALD: довжина корпусу – 2,38 метрів, розмах крил – 0,65 метрів, стартова маса – 45 кг, дальність польоту – від 460 км до 575 км, залежно від модифікації; бортова апаратура дозволяє імітувати сигнали так, щоб ворожа ППО сприймала цей безпілотник спеціального призначення за «класичний» літак чи дозвукову крилату ракету.

MALD виконаний навмисне настільки мініатюрним, щоб навіть одного літака вистачало для масованого запуску таких "приманок": наприклад, за американськими обрахунками, на F-16 можна підвісити 4 такі "хибні цілі" - на штурмовик А-10 – одразу 12, на B-52 – до 16.

Внутрішня будова ADM-160 MALD, зображення з відкритих джерел

Від Defense Express додамо. В публічному обороті уже циркулюють припущення, що для запуску Storm Shadow в розпорядженні ЗСУ були адаптовані МіГ-29, хоч тут доцільніше говорити про інший варіант – чи справді Су-24М може бути носієм цієї ракети.

Натомість, якщо зважити на описані вище характеристики ADM-160 MALD, то тут цілком логічно припустити, що наші МіГ-29 могли стати скоріше носіями саме таких "приманок" для ворожої ППО. Тим більш, філософія застосування американських MALD так і передбачає – спочатку треба випустити ці "приманки", виявити ворожі засоби ППО та знищити ЗРК та РЛС окупантів наявними засобами ураження, наприклад тими ж AGM-88 HARM.

Читайте також: США знайшли кому запропонувати 24 літаки F-16 за $4,2 мільярди, із поставкою аж у 2028-2030 роках