xcounter
#

Нова зброя для Akinci: безпілотник вперше запустив крилату ракету Cakir, і це вже не мініатюрна Kemankes

3876
БПЛА Akinci з ракетам Çakir. Фото: MilliTeknolojiHamlesi
БПЛА Akinci з ракетам Çakir. Фото: MilliTeknolojiHamlesi

Ракета Çakir вперше була представлена у березні 2022 року

Турецький безпілотний літальний апарат Akinci вперше запустив крилату ракету Çakir від компанії Roketsan з вітчизняним турбореактивним двигуном KTJ-1750 від Kale Arge. Про це у своєму акаунті у Twitter розповідає голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки (тур. - Savunma Sanayii Başkanlığı, SSB) Ісмаіл Демір.

"Всі критичні компоненти ÇAKIR, випущені з AKINCI TİHA, були запущені вітчизняним двигуном і уразили ціль з високою точністю", – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Akinci знову запустив надзвукову ракету IHA-230, і тепер вона майже подолала максимальну відстань
БПЛА Akinci крилата ракета
Ракети Çakir. Фото: MilliTeknolojiHamlesi

Ракета Çakir – новітня турецька вітчизняна розробка, що вперше була представлена у 2022 році. Призначена для ураження наземних та надводних цілей.

Може летіти близько до поверхні води, має технологію стеження за рельєфом, є "опція" оновлення маршруту та зміни цілі чи скасування місії безпосередньо під час польоту. Може ухилятися під час руху за потреби.

Тактико-технічні характеристики цієї ракети наступні: довжина – 3,3 м, загальна маса – 275 кг, з них бойова частина – 70 кг. Може знищувати цілі на відстані 150 км, крейсерська швидкість – 0,75-0,85 Маха, може бути оснащена осколково-фугасною, термобаричною чи бронебійною бойовою частиною.

ракета Çakir Туреччина Akinci
Ракета Çakir, художнє зображення від Roketsan

Нагадаємо, що це вже друга крилата ракета для цього безпілотного літального апарату, яка "засвітилася" в новинах протягом останнього періоду – так, раніше ми розповідали про те, що турецька компанія Baykar офіційно продемонструвала міні-крилату ракету Kemankes, призначену для встановлення на безпілотники типу Bayraktar – TB2, TB3, а також Akinci.

Ця крилата ракета може знищувати цілі на відстані до 200 км, має вагу у 35 кг, з яких маса бойової частини становить 6 кг. Очікується, що перший пуск ракети здійснять за 1-2 місяці, і вже до кінця цього року планують розпочати серійне виробництво цієї ракети.

Читайте також: Як буде виглядати завод Baykar з виробництва Bayraktar TB2, Akıncı та Kızılelma в Україні (фото)