xcounter
#

Росіянам на Ка-52 простіше навіть з відірваним хвостом тягнути до аеродрому, аніж катапультуватись

44411
Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Це заодно демонструє, наскільки запеклу протидію рашистським вертольотам зуміли організувати ЗСУ

Станом на ранок 20 червня російські окупанти втратили уже шостий Ка-52 за останні півтори тижні активних боїв. Але при цьому й не варто виключати, що ще деяка кількість рашистських Ка-52 в результаті вдалих наших зенітників могла отримати суттєві пошкодження, але у зведення про втрати ці ворожі машини так і не потрапили.

Припускати про це як мінімум така підстава – у відкритому доступі з’явилось відео з ворожим Ка-52, який намагається "дотягнути" до аеродрому із майже відірваним хвостом, і явними пошкодженнями носової частини. При цьому, що цікаво, вертоліт летить із випущеним шасі, а перед цим з машини явно скинули усе бойове навантаження.

Читайте також: Рашисти знову випустили десятки Shahed по Україні, більшість з них було знищено нашою ППО
Рашистський Ка-52 з пошкодженнями хвоста та носової частини намагається "дотягнути" до аеродрому, червень 2023 року, скрін-шот з відео

На це зображення звернули також увагу автори порталу The Drive. І вони в своїй публікації нагадали зокрема, що Ка-52 має аж занадто специфічну систему для порятунку екіпажу в критичних умовах. Через особливості якої, судячи з усього, в подібних випадках вертолітники воліють за краще спробувати "дотягнути" до аеродрому навіть при важких пошкодженнях, аніж одразу рятувати свої життя.

Хоча кремлівська пропаганда заявляла, що на Ка-52 стоять класичні катапультовані крісла, насправді там застосовуються "катапультно-амортизаційні" крісла типу К-37-800М. Ці крісла відрізняються від "класичних" зменшеною масою піропатрона, начебто для того, щоб зменшити навантаження на вертолітників при катапультуванні.

А сам процес катапультування з Ка-52 виглядає ще специфічніше: спочатку відстрілюються усі лопаті обох гвинтів за допомогою піропатронів, потім скидається ліхтар кабіни, і лише третім кроком відбувається безпосереднє катапультування екіпажу.

Судячи з усього, навіть для російських вертолітників така схема "порятунку" виглядає аж занадто ризикованою, тому вони воліють покладатись краще на конструктивні переваги Ка-52. Рашистські та західні джерела наголошують, що співвісна схема гвинтів та броньований корпус – це саме ті елементи, які дають тому ж Ка-52 кращу живучість, порівняно з гелікоптерами "класичної" схеми.

Тому, схоже, саме через це навіть у найбільш критичних випадках вертолітники на російських "Алігаторах" воліють намагатись "дотягнути" до аеродрому, аніж одразу рятувати свої життя.

Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Уражено новий "шушпанцер" рашистів на базі БТР-80: оператор переобрав ціль за секунди до влучання (відео)