xcounter
#

Морпіхи ЗСУ завалили рашиський Ка-52 з ПТРК Javelin - це вперше в історії

21023
ПТРК Javelin
ПТРК Javelin

Для Javelin​ це перший випадок знищення повітряної цілі взагалі, й поки ЗСУ тримають взагалі першу сходинку у знищенні вертольотів з ПТРК

Українські захисники збили черговий, вже 309-й вертоліт РФ, про що повідомила прес-служба Військово-морських Сил України, зазначивши, що це був ударний російський вертоліт Ка-52.

Але головна особливість цього епізоду у тому, що він був знищений з ПТРК Javelin, влучний постріл з якого здійснили бійці 36 окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

Читайте також: AMX-10RC не для наступу: чому так і про місце цієї машини у строю

І це перший публічний випадок, коли з американського протитанкового комплексу був знищений вертоліт взагалі. Та один з небагатьох епізодів, коли з ПТРК знищувались вертольоти. Але маємо нагадати, що перший детально підтверджений випадок знищення вертольота у польоті з ПТРК був здійснений знову ж таки бійцями ЗСУ зі "Стугни", які також підбили Ка-52 у квітні минулого року.

До цього моменту було заявлено знищення двох вертольотів з ПТРК "Корсар", але можливо вони знаходились на землі. Тому у цьому випадку Javelin лише приєднався до ПТРК на рахунку якого є вертольоти. Водночас ураження вертольотів для американського комплексу не є незадекларованою особливістю. Зокрема алгоритм дій для обстрілу такого типу цілей прописано у мануалі для Javelin.

А для самого Javelin ураження такої цілі не є чимось надскладним, бо тепловізійна головка самонаведення ракети захопить вертоліт із його значно контрастнішою температурною сигнатурою на фоні неба навіть впевненіше ніж танк.

Але справа у дальності, бо для Javelin вона становить 2,5 км, в той час, коли ПЗРК дозволяють працювати вже на відстані у районі 5 км. Тобто новий рядок у "послужному списку" американського ПТРК став можливим завдяки виключній реакції та майстерності українських морпіхів.

Читайте також: Венесуела втратила вже три Су-30МК2, половина не літає, це теж говорить про "оборонку" РФ