xcounter
#

AMX-10RC не для наступу: чому так і про місце цієї машини у строю

AMX-10RC у звичному "природньому середовищі"  (всі фото: Armée française)
AMX-10RC у звичному "природньому середовищі" (всі фото: Armée française)
7163

AMX-10RC посилили ЗСУ у березні, але реальне бойове у наступі викликало певні запитання, відповідь на які максимально проста

Французькі колісні бойові машини AMX-10RC виявились не дуже підходящими у активному наступі на реальному полі бою. Ця інформація була озвучена одним з командирів підрозділу 37-ої бригади морської піхоти.

За його словами, які цитує AFP, броня машини не витримує уламки артилерійських снарядів, через що стався випадок, коли через близький розрив уламки прошили машину, а боєкомплект детонував. І загалом AMX-10RC, хоча й має значні переваги у точності 105-мм гармати, оснащена якісними приладами спостереження, але тонка броня зумовлює недоцільність її використання на передовій лінії. І звісно, коли ця інформація поширилось, все що від неї залишилось: AMX-10RC - не для наступу.

Читайте також: Венесуела втратила вже три Су-30МК2, половина не літає, це теж говорить про "оборонку" РФ

AMX-10RC

Але справа в тому, що від AMX-10RC важко було очікувати щось інакше, бо як тільки з'явилась інформація про отримання цих машин, то хоча мова йшла про "легкі танки", але насправді це бойова броньована розвідувальна вогнева машина. І саме так вона класифікується у збройних силах Франції.

І як тоді писав Defense Express, кожна машина, включно з AMX-10RC, має своє відповідне місце у строю. Для цієї французької бойової машини - воно окреслено у ролі машини розвідки та у якості мобільного вогневого засобу у "війни патрулів", коли мобільність та здатність побачити ворога раніше дозволяє реалізувати перевагу, особливо, коли мова йде про 105-мм гармату.

Очікувати те, що алюмінієва броня AMX-10RC, яка призначена для захисту від стрілецького озброєння, може зрівнятися з танковою, марно. Максимум на що розрахована лобова броня машини, при умові додавання комплекту бронювання, захист від 23-мм з відстані 300 метрів у лобовій проєкції. Бо AMX-10RC розроблювався для експедиційних сил, противником яких скоріш були б пікапи з великокаліберними кулеметами та, максимум - ЗУ-23-2.

Тобто очевидні переваги AMX-10RC - це оперативна мобільність, платою за яку є колісний хід, а також прицільно-оглядові прилади. Очевидні мінуси - слабка броня. Але сприймати AMX-10RC правильніше, як БРДМ-2 зі 105-мм гарматою, а не танк. Повноцінно ця машина може розкритися у випадку бою з реальним противником лише під час входження підрозділів у прорив та рейдів по тилах.

І звісно у ЗСУ чудово розуміють специфіку цієї машини. Але через брак справжніх західних танків мусять її застосовувати так, як це диктує необхідність поля бою. Бо для того, щоб піти у прорив, спочатку треба його створити. І за відсутністю відповідних засобів використовується те, що є.

Взагалі кожні збройні сили замовляють озброєння, виходячи зі специфіку театру військових дій, тактики та особливостей своїх противників. Й тому, виключно у вигляді ілюстративного прикладу, Франція свого часу створила AMX-10RC, а Ізраїль - БТР на базі танка Namer. Бо мова йде про абсолютно різні вимоги та задачі, а головне - реальний бойовий досвід.

AMX-10RC

І саме тому у Франції AMX-10RC замінюють на EBRC Jaguar, класичні БТРи VAB - на MRAP VBMR Griffon, а до цього всі гусеничні БМП AMX-10P були замінені на колісні бойові машини VBCI.

Читайте також: Ізраїль отримає 25 винищувачів F-35 від США у вигляді допомоги та ще й із дуже вагомою знижкою