xcounter
#

AMX-10RC: про специфіку цього колісного танка, який взагалі розвідувальна машина та його місце на полі бою

 AMX-10RC (всі фото: Armée française)
AMX-10RC (всі фото: Armée française)
22191

AMX-10RC має свої вкрай специфічні особливості, які треба враховувати під час оцінки цієї бойової машини

Французькі колісні танки AMX-10RC все ж таки посилять ЗСУ. Такий сценарій розглядався Defense Express ще на початку вересня через те, що Париж здійснює їх виведення з озброєння.

Але у кожної зброї та військової техніки є своя особливість та своя специфіка, а особливо у колісних танків. А якщо мова йде про AMX-10RC, то під питанням навіть її класифікація. Зокрема у французькій армії вона зазначається, як бойова броньована розвідувальна вогнева машина. А літери RC означаються не Reconnaissance - розвідка, а Roues-Canon - колеса-гармата.

Читайте також: Як не потрібно торгуватись за літаки, якщо хочеться хоча б Gripen або навіть Rafale

AMX-10RC
AMX-10RC - колеса та гармата

І хоча внутрішня класифікація збройних сил Франції - це справа французів, а 105-мм нарізна гармата на шасі 6х6 - це доволі поважний калібр є певні нюанси, які полягають у концептуальності AMX-10RC.

А коли мова йде про французьку техніку завжди треба пам'ятати про те, для яких глобальних задач вона створювалась. Бо якщо взяти, наприклад, військову техніку та озброєння з Німеччини чи Швеції, то варіантів взагалі немає - для європейського театру військових дій з урахуванням протистояння РФ. А у випадку з Францією у 90% це буде зброя для ведення операцій експедиційними силами у "заморських територіях".

Саме тому поява у 80-х роках у збройних силах Франції AMX-10RC цілком зрозуміла та логічна. За своєю концепцією AMX-10RC - це машина для мобільної "війни патрулів", для зустрічного бою без підготовки, коли перевага у дальності виявлення ворога завдяки сучаснішим засобам спостереження та значно більший калібр має визначальну роль.

І ця концепція цілком сформувала специфіку AMX-10RC. По-перше, колісні танки фізично не зрівняються з гусеничними за рівнем бронювання. І алюмінієва броня AMX-10RC у базовій версії була призначена лише для захисту від стрілецького озброєння. З кінця 90-х на машину почали встановлювати додатковий захист зі сталевої броні. Вага машини збільшилась, вона втратила амфібійні можливості, але може витримати 23-мм з 300 метрів. Про захист від 30-мм - не йдеться, бо в основного "умовного противника" Франції 90-х років з більшою долею вірогідності були б на озброєнні пікапи з ЗУ-23-2, а не БМП.

AMX-10RC
Добре видно додаткові сталеві екрани

Щодо вогневої можливості, то попри калібр у 105-мм, який є стандартним для багатьох колісних танків, специфіка AMX-10RC полягає у тому, що малі розміри машини та її башти призвели до необхідності боротьби з відкатом гармати. І замість стандартизованого натівського 105x617 мм у гарматі F2 BK MECA L/48 використовуються неуніфіковані снаряди 105x527 мм. Також треба зазначити й те, що гармата AMX-10RC не стабілізована, тобто вогонь на ходу - це не про AMX-10RC.

AMX-10RC боєприпаси
Боєприпаси AMX-10RC

Ще одна особливість AMX-10RC та будь-яких колісних машин аналогічного класу - прохідність. Колісні машини за цим параметром ніколи не зрівняються з гусеничними. Але є й зворотна сторона - гусеничні машини ніколи не матимуть такої оперативної мобільності, як колісні. Подолати своїм ходом декілька сотень кілометрів об'єктивно можуть лише вони.

Якщо ж брати виключні особливості ходової частини AMX-10RC, то треба відзначити гідравлічну підвіску машини, яка може "присідати", що вкрай важливо для умов, коли точний вогонь можливий лише з місця. А також доволі цікаву трансмісію, яка дозволяє колісній машині крутитися на одному місці, а також забезпечує високу швидкість заднього ходу. При цьому самі колеса не поворотні і всі маневри виконуються за рахунок гальмування. Врешті решт, коли мова йде про колеса, то й треба розуміти їх уразливість від уламків.

AMX-10RC
Обслуговування ходової AMX-10RC

Все це є факторами, які прямо впливають на тактику застосування AMX-10RC. Наприклад, висока оперативна мобільність робить ці машини ідеальним кандидатом для резервних сил за формулою "маневр-вогонь-маневр". Наявність розвинених тепловізійних та нічних засобів виявлення ворога та прицілювання - кандидатом на потужний засіб нічного "кошмарення ворога" в умовах стабільної лінії фронту. Наявність осколково-фугасних 105-мм боєприпасів дозволяє, у випадку необхідності, забезпечити вогневу підтримку із закритих позицій. А коли мова заходить про глибокі прориви фронту - діяти у природній для себе манері саме розвідувальної бойової машини, яка самостійно може знищувати виявлені цілі.

Водночас не треба від AMX-10RC очікувати те, що ця машина може бути замінником класичних танків, бо вона створювалась під інші задачі. Також маємо нагадати, що у збройних силах Франції AMX-10RC замінюється на EBRC Jaguar і ця машина з 40-мм автоматичною гарматою та максимальним акцентом на засобах виявлення цілей, цілком демонструє концептуальне місце AMX-10RC.

Читайте також: Чи зможуть німці виготовити для ЗСУ новітні САУ RCH-155 швидше, аніж за 3 роки