xcounter
#

Чи зможуть німці виготовити для ЗСУ новітні САУ RCH-155 швидше, аніж за 3 роки

6573
RCH-155, ілюстративне зображення з відкритих джерел
RCH-155, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Нам такі САУ потрібні "ще на вчора", фактор конкуренції між виробниками зброї ще ніхто не скасовував

Радник німецького оборонного концерну Kraus-Maffei Wegmann (KMW) Ніколас Драммонд заявив в своєму Twitter, що KMW почала виготовляти САУ RCH-155 для ЗСУ, які постачатимуться як військова допомога Німеччини для України. По суті, німці почали серійно виробляти новітню артустановку, яку ще навіть бундесвер не має на озброєнні.

Уряд Німеччини ще в грудні 2022 року заявив, що готує передачу Україні 18 САУ типу RCH-155. Строк можливої поставки офіційно не розкривається. Тому тут покладатимемось на цифри, які озвучила німецька преса у вересні минулого року – строк виробництва до 2025 року, вартість підряду в 216 мільйонів євро (або ж по 12 мільйонів євро) за одну самохідну артустановку.

Читайте також: Нова далекобійна САУ має свою "хворобу", і у США хочуть знайти рішення, щоб ефективно "вилікувати" її

RCH-155 відрізняється високим рівнем автоматизації, завдяки якому обслуговувати цю САУ може екіпаж лише з 2 осіб. Ця самохідна артустановка – по суті вдосконалена версія PzH 2000, із "безпілотною" баштою і на колісному шасі. Бойова маса складає 39 тонн, швидкість та запас ходу за умови руху по шосе – до 100 км/год та до 700 км відповідно. Боєзапас – 30 снарядів з автоматичною перезарядкою. Ці всі характеристики роблять RCH-155 ідеальним інструментом для виконання завдань в ключі "кусай та тікай". Відповідно, така зброя потрібна ЗСУ буквально "на вчора", хоча й доведеться чекати мінімум 3 роки.

На перший погляд, три роки – це ще стислий для німецької військової промисловості строк. Якщо, наприклад, пригадати, що Угорщина чекала 4 роки, перш ніж отримала перші дві із 24 самохідних артустановок PzH 2000, контракт на які був укладений в 2018 році. І це при тому, що PzH 2000 – відпрацьована у серійному виробництві система озброєння.

RCH-155, ілюстративне зображення з відкритих джерел

З іншої сторони, фактор конкуренції на світовому ринку ніхто не скасовував. Через що, можливо, німецька KMW намагатиметься виготовити та поставити ЗСУ свої RCH-155 навіть раніше, аніж за 3 роки.

Наприклад, у серпні 2022 року збройні сили Швейцарії почали фінальний етап конкурсу на новітню колісну САУ на заміну M109 KAWEST, перші поставки мають початись уже в 2026 році, і серед фіналістів та конкурентів – саме RCH-155 та шведська САУ ARCHER. Також варто пригадати й інший момент – у червні 2022 року Литва демонстративно відмовилась від купівлі додаткових PzH 2000, натомість обрала французькі САУ CAESAR.

Цикл виробництва по "Цезарям" складає 36 місяців, Міноборони Франції хоче скоротити цей інтервал до 24 місяців. Тим більш, що зараз майже всі країниу світі готові платити будь-які гроші, тільки щоб отримати настільки необхідну для себе зброю. Тому будемо сподіватись на німецьку інженерну думку, завдяки якій новітні RCH-155 із "безпілотною" баштою в строю ЗСУ опиняться навіть раніше, аніж ми можемо собі уявити.

RCH-155, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Німеччина звітує про зброю для України на понад 2 мільярди євро, але є один нюанс