xcounter
#

Німеччина звітує про зброю для України на понад 2 мільярди євро, але є один нюанс

14339
Стрільби із PzH 2000, фото - Bundeswehr
Стрільби із PzH 2000, фото - Bundeswehr

В статистику по збройному експорту Берлін включає усі укладені "на папері" контракти, що суттєво більше за фактичні поставки уже виробленої зброї

В 2022 році федеральний уряд Німеччини схвалив поставку озброєнь іншим країнам на загальну вартість 8,35 мільярдів євро, зокрема для України – на 2,24 мільярди євро. Якщо брати "загальний залік", це – другий за величиною обсяг експорту зброї для ФРН за останні 30 років. Найбільшим результат був у 2021 році – 9,35 мільярдів євро загалом укладених контрактів на продаж озброєнь. Про це пише Spiegel.

Видання деталізує, що в перелік озброєнь на 2,24 мільярди євро для ЗСУ увійшли зокрема 30 зенітних танків Gepard, 14 самохідних артустановок PzH 2000, п’ять систем Mars II та лише один зенітно-ракетний комплекс Iris-T SLM.

Читайте також: Німеччина хоче захистити базу ремонту техніки для ЗСУ від ракет чи "мопедів" рашистів
Зенітна САУ Gepard із складу ЗСУ, жовтень 2022 року, фото - Bild

За німецькою статистикою виходить, що в поточному році Україна отримала взагалі найбільше експортної зброї від Берліну. Бо, наприклад, показник по Нідерландам складає 1,83 мільярди євро, по США – 863 мільйони євро, по Великій Британії – 453 мільйони євро, по Угорщині – 249 мільйонів євро.

Але журналісти Spiegel окремо уточнюють, що в статистику збройного експорту Німеччини уряд включає як і фактично виконані поставки, так і лише схвалені контракти, які ще потрібно виконати. Наприклад, левову частку результату 2021 року по продажам зброї на 9,35 мільярдів євро займає пакет замовлень для Єгипту вартістю 4,4 мільярди євро, в який включена поставка бойових кораблів та систем ППО, і котрий ще фактично не виконаний.

Mars II в строю ЗСУ, листопад 2022 року, фото з відкритих джерел

Або ж – у статистику також може бути включена поставка вузлів та комплектуючих для спільного виробництва зброї з іншими країнами. Наприклад, результат майже в 1 мільярд євро для Великої Британії може пояснюватись спільним проектом по виробництву колісних БМП Boxer для британської армії.

Врешті, коли німецький уряд перераховує номенклатуру вже виділеного пакету допомоги для України, туди включається не тільки фактично поставлені техніка та озброєння, але й також зброя та амуніція, які ще виготовляються та будуть поставлені пізніше.

Ці всі нюанси необхідно враховувати, коли буде мова про оцінку фактично переданої в розпорядженні ЗСУ військової допомоги від Німеччини.

Позиція зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SLM, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Машина на базі танка Leopard 1 вперше "засвітилася" в руках ЗСУ