xcounter
#

Німеччина хоче захистити базу ремонту техніки для ЗСУ від ракет чи "мопедів" рашистів

22860
Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Тому пропонує одній із східноєвропейських країн НАТО поставити свою зенітно-артилерійську систему

Уряд Німеччини пообіцяв своїм колегам із уряду Словаччини поставити комплекс протиповітряної оборони Mantis виробництва концерну Rheinmetall. Про це міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив під час спільної прес-конференції із очільницею оборонного відомства Німеччини Крістін Ламберхт, пише портал Defense Romania.

Зазначається, що конкретні деталі угоди по поставці Mantis будуть сформулювані в наступні декілька місяців. І що при цьому Крістін Ламбрехт прямо заявила, що Німеччина хотіла би розмістити такий комплекс ППО зокрема для захисту німецького ремонтного центру поблизу міста Міхаловце в Словаччині, розгорнутого в листопаді 2022 року, де ремонтується техніка для Збройних Сил України.

Читайте також: Перший Leopard приїхав на заміну словацьких БМП-1, які допомагають нищити російську армію
Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Зенітно-артилерійська система Mantis може знищувати крилаті ракети та безпілотники ворога на дистанції до 3 км, темп вогню при цьому склалає до 1000 пострілів у хвилину. Судячи з усього, в Берліні вважають цілком реальною (але не першочерговою) загрозу від крилатих ракет рашистів або дронів-камікадзе іранського виробництва для своєї ремонтної бази в Словаччині.

До цього моменту, на початку грудня 2022 року, концерн Rheinmetall отримав контракт вартістю 182 мільйони євро на поставку двох зенітно-артилерійських систем Skynex, які мають посилити ППО України, строк поставки – до 2024 року.

В свою чергу, поставка німецького комплексу Mantis, незалежно від умов передачі, може стати цікавим та якісним посиленням системи ППО Словаччини.

Бо, якщо опиратись на дані The Military Balance 2022, словацькі збройні сили взагалі не мають в своєму розпорядженні зенітну артилерію, лише – ПЗРК "Игла-1", та зенітно-ракетні комплекси типів 2К12 "Куб" та С-300 (котрий був переданий Україну весною 2022 року).

Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Словаччина досі не передала Україні свої МіГ-29, хоча "попрощалась" із ними ще у серпні