xcounter
#

У Пентагоні назвали кількість переданих Німеччиною ЗРК IRIS-T до України: можливо їх у рази більше ніж повідомлялось

У Пентагоні назвали кількість переданих Німеччиною ЗРК IRIS-T до України: можливо їх у рази більше ніж повідомлялось
48466

IRIS-T на практиці демонструє показник перехоплення цілей на рівні 90-100%, а більша кількість цілком пояснює цілий ряд "аномалій"

Під час брифінгу у Пентагоні для ЗМІ вкрай несподівано було розкрито кількість зенітних ракетних комплексів IRIS-T, які були передані Україні Німеччиною. Попри те, що за наявною інформацією мова йшла про один IRIS-T в Україні, у міноборони США заявили про чотири ЗРК, які вже передані.

"Зовсім недавно, з точки зору міжнародних партнерів, Німеччина передала чотири системи IRIS-T", - заявив представник Пентагону (за умовами проведення брифінгів ім'я та посада спікера скрито, а він фігурує, як "старший представник міноборони США).

Читайте також: У пошуках F-16: у Варшаві розмірковують де взяті додаткові винищувачі, але схоже навіть варіантів немає
IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Водночас саме передача чотирьох ЗРК IRIS-T SLM цілком пояснює "аномалію" з заявою компанії Hensoldt про постачання саме чотирьох РЛС TRML-4D. В цих умовах можливо було зробити лише припущення, що додаткові три будуть просто посилювати можливості радіолокаційного огляду Повітряних Сил України та вже з прибуттям чергових IRIS-T будуть інтегровані до їх складу.

TRML-4D
РЛС TRML-4D

Наявність чотирьох IRIS-T цілком й пояснює "телепортацію" нібито одного німецького ЗРК, який, якщо брати офіційні повідомлення, одночасно був розгорнутий на півдні України, але ефективно захищав Київ від ударів крилатих ракет.

Також необхідно згадати заяву канцлера Німеччини Олафа Шольца на відкритті 5-го німецько-українського бізнес-форуму з відбудови України в Берліні 24 жовтня, який повідомив, що ще три IRIS-T будуть поставлені в Україну "якомога швидше".

В цій ситуації виникає логічне запитання, такого швидкого виробництва IRIS-T для України, в умовах, коли за попередніми заявами відносно строків та кількості передачі ЗРК для України фігурували два IRIS-T - один у жовтні, другий до кінця року. Цілком можливо, що був змінений склад самого комплексу, або точніше комплект fire unit.

IRIS-T SLM fire unit
IRIS-T SLM у складі fire unit

Зокрема, якщо орієнтуватися на виконання контракту для Єгипту, а схоже, що саме замовлені цією країною ЗРК й передаються Україні, то він складався з чотирьох пускових, однієї РЛС, пункту управління та декількох машин забезпечення. Тому одним з варіантів є передача чотирьох fire unit IRIS-T SLM лише з двома пусковими у складі.

Другий варіант, активізація німецької оборонної промисловості та дійсно випуск чотирьох "повнокровних" fire unit IRIS-T SLM.

Нарешті існує й інший теоретичний варіант пов'язаний з тим, що у США та Німеччині часто не уточнюють модернізацію IRIS-T, яка може бути у варіанті SLM та SLS. Якщо SLM - це комплекс середньої дальності й забезпечує знищення цілей до 40 км завдяки доволі масштабного перероблення ракети "повітря-повітря" IRIS-T, то SLS використовує цю ракету майже без змін, що й впливає на її дальність - до 12 км.

IRIS-T SLS IRIS-T SLM
IRIS-T SLM та IRIS-T SLS

При цьому IRIS-T SLS, який був створений для шведської армії та використовується під назвою RBS-98, дещо простіший за IRIS-T SLM відносно складу самого комплексу.

RBS-98 IRIS-T SLS
RBS-98 - IRIS-T SLS

Але треба зазначити, що переміщення цих IRIS-T SLS до України, на відміну від IRIS-T SLM, помічено не було.

Водночас цілком можливо, що питання у тому, як у Пентагоні порахували IRIS-T. А саме з цим часом виникає проблеми, бо є терміни: батарея, як штатно-організаційної структури, fire unit - тобто весь комплект машин, які можуть бути застосовані окремо і повноцінно виконувати задачу, зенітний ракетний комплекс, а також, звісно, під терміном IRIS-T можливо рахувати кожну пускову окремо.

І в цій ситуації залишається лише сподіватися, що у Пентагоні не рахують кожну пускову окремо. Бо, за повідомленнями від Командування Повітряних Сил України, IRIS-T демонструє один з найвищих результатів відбиття ракетних атак з показником від 90 до 100%.

Читайте також: У РФ хочуть повернути сталінські "шарашки" для вчених та конструкторів під назвою "КБ мобілізаційного типу"