xcounter
#

Німецька РЛС TRML-4D від Hensoldt: чому це не просто радар для ЗСУ та скільки їх отримає Україна

TRML-4D
TRML-4D
14327

Характеристики та можливості TRML-4D дозволяють значно якісніше закрити українське небо від ворожої авіації та ракет

Німецька компанія Hensoldt повідомила про постачання першої оглядової РЛС TRML-4D до України у межах угоди за якою повинно бути передано чотири таких радари. А ще три TRML-4D мають бути передані протягом "декількох місяців".

Постачання відбувається у межах контракту між Україною та іншою німецькою компанією Diehl Defence, яка виготовляє для ЗСУ зенітні ракетні комплекси IRIS-T SLM, перший з яких вже офіційно захищає українське небо.

Читайте також: Як ЗСУ з ПКР б’ють по наземних цілях, коли РФ почне воювати на Т-55 і ПТ-76 і як рашист зі "Ступором" проґавив БПЛА: новини та події тижня війни від Defense Express
TRML-4D

Ч ерез те, що за оголошеними строками прибуття другого комплексу IRIS-T SLM очікуються лише до кінця року, виникає питання відносно, як виходить "зайвих" двох РЛС, до яких поки не буде ЗРК. Але справа в тому, що сучасні радіолокаційні станції виробництва країн НАТО інтегруються у єдину мережу і дозволяють обмінюватись інформацією для створення єдиного інформаційного поля. Формально, радар TRML-4D може працювати в інтересах ЗРК NASAMS, який має власну РЛС AN/MPQ-64 Sentinel. А завдяки українському рішенню" Віраж-Планшет" передавати інформацію й до радянських ЗРК.

Характеристики TRML-4D, який до речі був представлений лише у 2018 році, а постачання до замовників розпочалось у 2020 році, робить його найсучаснішим у своєму класі. Основою цієї повністю цифрової РЛС є активна фазована антенна решітка з нітриду галію, одночасна багатопроменева і допплерівська обробка сигналів дозволяє працювати у складних умовах завад та високої щільності цілей.

Розробник виокремлює здатність TRML-4D створювати треки цілей за мінімальний час та надвисоку надійність всі компонентів для роботи у режимі 24/7 з гарантованою роботою без відмов. А можливості РЛС направлені на виявлення, зокрема і малорозмірних низьковисотних цілей таких яких дрони та крилаті ракети.

Інструментальна дальність виявлення цілей складає 250 км, а висота до 40 км, мінімальна ефективна площа розсіювання цілі може становити 0,01 кв. м. - тобто на порядок краща за показник найсучасніших "стелс"-літаків та крилатих ракет. Також Hensoldt декларує й практичні дальності виявлення цілей: літак типу винищувач фіксується на дальності від 120 км, а надзвукова ракета на дальності від 60 км.

Також Hensoldt на одному з відео про можливості TRML-4D продемонструвала відстеження таких цілей, як артилерійський снаряд на умовній дальності 96 км.

Характеристики TRML-4D (відповідно до даних виробника Hensoldt)

  • Частота: C-band
  • Інструментальна дальність: 250 км
  • Мінімальна ЕПР цілі: 0,01 кв. м.
  • Кількість цілей: до 1500
Читайте також: ​Збираємо для 5-го окремого штурмового полку