xcounter
#

Сили ППО ЗСУ тестують нове програмне спецзабезпечення (відео)

11428
Модернізований високомобільний радар кругового огляду метрового діапазону типу П-18 ЗСУ
Модернізований високомобільний радар кругового огляду метрового діапазону типу П-18 ЗСУ

Нещодавно випробування програми "Віраж – Планшет" пройшли під час навчань в зоні ООС

На Херсонщині пройшли чергові навчання сил ППО, що входять до складу Об'єднаних сил ЗС України, в рамках якого перевірено готовність сил та засобів вчасно реагувати на повітряний напад.

Зокрема, було проведено розгортання командного пункту зенітного ракетного дивізіону на позиції бойового призначення з подальшим визначенням ворожої повітряної цілі.

Читайте також: КБ "Південне" у деталях показало надзвукову ракету "Блискавка" (фото)

"Особовий склад зенітного ракетного дивізіону здійснив марш згідно з визначеним маршрутом, після чого приступив до розгортання та підготовки пункту управління до виконання бойового завдання", – повідомив командувач об’єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

П-18МА

"Водночас військовослужбовці виконали завдання щодо входження у зв'язок з зенітними ракетними батареями та пунктами управління, топографічної прив’язки та орієнтування на місцевості, а також передбойового контролю функціонування", - додав він.

П-18МА

За словами командувача ООС, обслуга української РЛС здійснювала розвідку повітряного простору та видавала радіолокаційну інформацію про повітряну обстановку на виносний індикатор кругового огляду командного пункту з використанням спеціального програмного забезпечення "Віраж – Планшет".

П-18МА

"Командир зенітного ракетного дивізіону, проаналізувавши отриману інформацію, прийняв рішення на знищення умовного противника та здійснив розподіл повітряних цілей між підрозділами, які були розгорнуті на стартових позиціях. Після цього, командир підрозділу здійснив виявлення, взяття на супроводження та знищення визначених повітряних цілей", – відзначив Сергій Наєв.

П-18МА

Варто додати, що під час цих навчань використовувались модернізовані високомобільні радари кругового огляду метрового діапазону типу П-18 (ймовірно П-18МА від НВП "Аеротехніка-МЛТ").

П-18МА
РЛС П-18МА виробництва НВП "Аеротехніка-МЛТ"

В Україні на озброєнні ЗСУ знаходиться декілька видів таких радіолокаційних станцій. Мова йде про вже згадану П-18МА (прийнята на озброєння у 2007 році) та П-18 "Малахіт" від ХК "Укрспецтехніка".

Малахіт
РЛС П-18 "Малахіт" виробництва ХК "Укрспецтехніка"

Як раніше вже повідомляв Defense Express, в період з 2014 по 2019 роки ХК "Укрспецтехніка" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") передала ЗСУ близько півсотні модернізованих РЛС метрового діапазону П-18 "Малахіт".

Читайте також: В ДП "НДІ РЕТ" розробляють новітню радіостанцію спецпризначення та систему захисту від перешкод для навігації БПЛА