xcounter
#

У Німеччині оголосили строки передачі першого ЗРК IRIS-T SLM для України та загальну кількість

11574
IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

IRIS-T SLM, за попередніми обіцянками, мав бути в Україні ще наприкінці літа, але тепер називається інший строк

Обіцяні Німеччиною зенітні ракетні комплекси IRIS-T SLM, як і NASAMS, ще не в Україні, а перший ЗРК очікується вже у жовтні, хоча до цього міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock) повідомляла, що передача очікується до кінця літа чи на початку вересня.

Нові строки озвучила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен (Anka Feldhusen) в інтерв'ю виданню "Європейська правда".

Читайте також: Фінляндія розпочала навчання повітряних сил з базування на автотрасах перед масштабними маневрами Ruska-22 (фото та відео)
IRIS-T SLM
ЗРК IRIS-T SLM

"Перша система, сподіваюся, буде в жовтні... Я дуже сподіваюсь, що друга система буде до кінця цього року, решта - на початку наступного", - повідомила дипломат, додавши, що загалом мова йде про чотири IRIS-T.

Вона також зазначила, що будь-якої політичної затримки у питанні передачі озброєння немає. Справа в тому, що це нові комплекси і їх виготовляють з нуля. Більше того, з високою долею вірогідності Україні будуть передаватися ЗРК, які замовив Єгипет.

Водночас темпи виготовлення IRIS-T SLM фактично збігаються з темпами передачі NASAMS, які за словами прес-секретаря Пентагону Пата Райдера (Pat Ryder) будуть передані у кількості двох одиниць протягом двох найближчих місяців. Таким чином, у найкращому випадку, Повітряні Сили України можуть розраховувати лише на чотири нових ЗРК до кінця 2022 року.

IRIS-T SLM

Нагадаємо, що обидва ЗРК IRIS-T SLM та NASAMS належать до засобів ППО малого-середнього радіуса дії. Можливості IRIS-T SLM дещо ширші, він має можливість знищення повітряних цілей на відстані до 40 км, для чого NASAMS має використовувати ракети AMRAAM-ER, а не базові AIM-120.

Ще однією перевагою IRIS-T SLM є пасивна інфрачервона головка самонаведення зенітної ракети, яка дозволяє доволі ефективно використовувати цей комплекс у режимі засідки. Окрім того, IRIS-T SLM має вертикальний старт і це не створює над пусковою воронку "мертвої зони".

Читайте також: Повітряні Сили використовують Су-24 для утилізації рашистів біля Давидового Броду (відео)