xcounter
#

У Пентагоні підтвердили: NASAMS ще не в Україні та назвали приблизні строки доставки

13270
NASAMS
NASAMS

Пентагон офіційно розставив всі крапки над "ї" у питанні отримання Україною ЗРК NASAMS

Зенітні ракетні комплекси NASAMS, про передачу яких було помилково повідомлено через неправильний синхронний переклад слів Президента України під час його інтерв'ю американському CBS, ще не в Україні.

Про це офіційно повідомив прес-секретар Пентагону бригадний генерал Пат Райдер (Pat Ryder) під час брифінгу для ЗМІ. Також були названі й орієнтовні строки його передачі.

Читайте також: У РФ знову "підстав для паніки немає": як розвивається контрнаступ ЗСУ на Лиман

"На даному етапі США не надали NASAMS Україні. Ми очікуємо, що перші два будуть передані протягом найближчих двох місяців, або близько до цього", - повідомив прес-секретар Пентагону.

Також він уточнив, що мова йде про першу партію з двох ЗРК, передача яких була анонсована ще наприкінці червня. Відносно партії з шести NASAMS, які входили у рекордний пакет допомоги на 3 млрд доларів на 24 серпня, то точних дат передачі ще немає, але це буде "більший тривалий термін". Враховуючи наявну інформацію щодо строків виконання контрактів, то це буде поетапна передача ЗРК протягом наступних двох років.

NASAMS

Пат Райдер також підтвердив, що всі NASAMS виготовляються з "нуля", а не передаються зі складу збройних сил будь-якої країни. Додаткових даних відносно конфігурації комплексу, а саме кількості пускових та наявності додаткових засобів наведення, окрім РЛС, а також типів ракет (AIM-120 чи AMRAAM-ER) від чого залежить дальність дії та висотність комплексу - інформації немає.

Читайте також: Армія США перевіряє, як швидко зможе розгонути свої HIMARS на сході у випадку нападу РФ на країни Балтії