xcounter
#

NASAMS "Шредінгера": чи отримала Україна новий ЗРК, чи продовжує очікувати - поки невідомо

NASAMS
NASAMS
4306

Далеко не факт, що NASAMS вже "доїхав" до України, але, у будь-якому випадку, він дійсно має бути переданий найближчим часом

Інформація про те, що Україна вже отримала зенітні ракетні комплекси NASAMS від США, цілком можливо, передчасна. Справа в тому, що інформація щодо їх отримання була озвучена під час інтерв'ю Президента України Володимира Зеленського американському CBS.

Але під час ефіру американський канал вів синхронний переклад з української на англійську і це вже не дає 100% гарантії точності формулювання. Окрім того, Hromadske зв'язалось з речником президента Сергієм Никифоровим. За його словами "Зеленський говорив про те, що ми поки що отримали лише згоду на передання NASAMS".

Читайте також: "Могілізація" у прямому сенсі: один день навчання, далі – "закривати дірку" на фронті

Водночас строк передачі цих ЗРК дійсно знаходиться у межах окреслених у США раніше - осінь. Саме тому Україна цілком може розраховувати на два NASAMS найближчим часом. Але поки невідомим залишається склад комплексу, бо він доволі гнучкий у питання кількості пускових та додаткових сенсорних систем, наприклад, пасивної тепловізійної системи наведення чи станції радіотехнічної розвідки.

NASAMS

Також невідомий тип ракет, який буде входити до складу комплексу. Останній параметр вкрай важливий через те, що комплекс може використовувати AIM-120 з дальністю польоту до 20 км та AMRAAM-ER з дальністю знищення цілей до 40 км.

Окрім того, враховуючи всі обставини, скоріш за все про реальне отримання NASAMS стане відомо вже за результатом його роботи. "Світити" отримання цих ЗРК, а тим паче розголошувати їх навіть приблизні райони розгортання - це лише полегшувати роботу для ворога.

Читайте також: У ПС США не вистачає винищувачів: скільки літаків треба купувати щороку, щоб закрити прогалину