xcounter
#

У ПС США не вистачає винищувачів: скільки літаків треба купувати щороку, щоб закрити прогалину

10099
Фото: Повітряні Сили США
Фото: Повітряні Сили США

У ПС США вважають, що їм потрібно закупати більше літаків

Повітряним Силам США не вистачає літаків, щоб виконувати поставлені перед службою завдання. Про це йдеться у матеріалі видання Defense News із посиланням на голову бойового авіаційного командування ПС США Марка Келлі.

Як відзначає Келлі, сьогодні від команди ПС США, що складається з 48 винищувальних та дев’яти ударних ескадрилей (всього 57), вимагають виконання роботи, яку має виконувати 60 ескадрилей. Це виснажує парк винищувачів і у масштабній війні зробить флот "нестійким", зауважує Келлі.

Читайте також: Якими літаками ПС США будуть нищити російські Су-34 та Су-35
A-10 Thunderbolt
A-10 Thunderbolt

"Це схоже на рахунок, який приходить вам додому... за 60 ескадрилей багатоцільових винищувачів. Я намагаюся оплатити цей рахунок за допомогою 48 винищувальних та дев’яти ударних ескадрилей [що складаються з літаків A-10 Thunderbolt II]".

Тут може виникнути доволі логічне питання – США мають 57 ескадрилей, треба 60 – чи є це такою серйозною проблемою? Але річ у тім, що на думку ПС США, штурмовик A-10 у майбутніх війнах не зможе вижити проти противника з розвиненою ППО, крім того, у службі наполягають на виведення з експлуатації частини чи навіть всього парку цих літаків.

Тому у випадку відправки ескадрилей А-10 "на пенсію" цей розрив треба буде закривати щонайменше 12 винищувальними ескадрильями, вважають у ПС США.

Келлі відзначає – попри те, що нещодавнє дослідження тактичних потреб ПС США у повітрі засекречено, однак у досліджені ПС США від 2018 року йдеться про необхідність їх збільшити до 62.

На сьогодні відзначається, що потреби ПС США розподіляються наступним чином: 28 ескадрилей треба для розгортання авіації в Індо-Тихоокеанському регіоні, Європі та Близькому Сході, 16 – для захисту США та підтримки президента, ще по вісім – для реагування на кризи, а також для навчання й модернізації. Усього – 60 ескадрилей.

Водночас нині, коли багато законодавців мають проблеми з бюджетом, незрозуміло, чи погодяться керівники Пентагону наполягати на масовому збільшенні парку винищувачів.

Разом з тим, Келлі каже – щоб виправити ситуацію, ПС США мають закупати не менш як 72 нових винищувачів щорік, а також пришвидшити процес появи у ПС США автономних ведених дронів.

MQ-28 Ghost Bat безпілотник
MQ-28 Ghost Bat – один з кандидатів "ведених" безпілотників

Водночас наразі бюджетний запит на 2023 фінансовий рік передбачає закупівлю 57 нових винищувачів (24 F-15EX і 33 F-35A) з можливістю закупівлі ще семи винищувачів F-35 (всього 63 літаки).

Читайте також: "Розумна" бомба в дії: ефектні кадри потоплення корабля з літака ПС США (відео)