xcounter
#

"Розумна" бомба в дії: ефектні кадри потоплення корабля з літака ПС США (відео)

9713
"Розумна" бомба в дії: ефектні кадри потоплення корабля з літака ПС США (відео)

ПС США хочуть мати в своєму активі "розумну" бомбу, що буде здатна влучити по кораблю, який вирішив "втекти"

Повітряні Сили США опублікували доповнене відео випробувань свого боєприпаса GBU-31 Joint Direct Attack Munition, модифікованого для використання як ефективної протикорабельної зброї у рамках програми Quicksink. Про це розповідає видання The War Zone.

ПС США вже раніше демонстрували кадри з цих випробувань – однак у новому відеоролику додали відео безпосередньо з камер корабля, які зафіксували влучання та потоплення. Крім того, у відео також додали 3D-зображення двох половин корабля, що після потоплення "розумною бомбою" Quicksink лежить на дні Мексиканського заливу.

Читайте також: ЗСУ ракетами Harpoon потопили два корабля ВМС РФ, а не один, як офіційно повідомлялось

"Розумна" бомба Quicksink – це бомба GBU-31 (JDAM), яка була перероблена для того, щоб надати американським літакам можливість знищувати кораблі, що швидко рухаються.

Відзначається, що головка самонаведення бомби Quicksink представляє собою дворежимну систему, яка поєднує радіолокаційну ГСН (у передній частині) з інфрачервоною камерою (у боковому обтічнику). Це все інтегрується у передню частину загалом стандартної бомби GBU-31/B JDAM з наведенням за допомогою інерціальної навігаційної системи у поєднанні з GPS у хвостовій частині.

Таке поєднання перетворює бомбу у всепогодну протикорабельну зброю – після запуску зброя використовує хвостове оперення, щоб спочатку спланувати у район цілі, використовуючи координати, введенні до запуска з літака-носія.

Як тільки бомба наближається до цілі, зброя "перемикається" на комплект Quicksink, щоб визначити точне місцезнаходження цілі, визначити швидкість та курс. "Розумна" бомба коригує курс і потрапляє у воду, де вибухає біля корпусу корабля нижче ватерлінії – це щонайменше має пошкодити корабель настільки, що виконувати подальші місії він буде вже не в змозі.

Фактично, основна мета проекту Quicksink – надати недорогу протикорабельну зброю для доставки "повітрям" з можливостями, що будуть аналогічні, наприклад, торпеді, які запускаються з підводних човнів. Така "розумна" бомба може використовуватися як з низки літаків (A -10C, B-52H, B-2A, B-1B, F-15E, F-16, F-22A, F-35A), так і з БПЛА, наприклад, з MQ-9 Reaper.

Читайте також: Іран хотів "вкрасти" у США безпілотний корабель: чи виявилася вдалою ця спроба