xcounter
#

Іран хотів "вкрасти" у США безпілотний корабель: чи виявилася вдалою ця спроба

9213
Фото: DVIDS
Фото: DVIDS

США повинні задуматися над тим, як "захистити" свій безпілотний флот від таких ситуацій

Військово-морський флот Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Ірану вчора, 30 серпня, намагався захопити американський безпілотний надводний корабель Saildrone, що належить 5-му флоту ВМС США. Про це йдеться у повідомленні DVIDS.

Так, у ніч з 29 на 30 серпня під час переходу через міжнародні води 5-й флот США зафіксував іранський корабель підтримки IRGCN Shahid Baziar, буксирував безпілотний надводний корабель Saildrone Explorer ВМФ США.

іран США безпілотний корабель
Іранський корабель намагається вкрасти американський надводний безпілотник

Патрульний прибережний корабель ВМС США USS Thunderbolt (PC 12) миттєво відреагував на цей епізод, крім того, 5-й флот США також відправив на місце гелікоптер MH-60S Sea Hawk з 26-ї морської бойової ескадрильї, що базується в Бахрейні.

Зрештою, іранське судно відчепило буксирувальний трос, а орієнтовно через чотири години покинуло район, в якому відбувся інцидент.

Водночас у США відзначили, що дії іранського корабля були "необґрунтовані та несумісні з поведінкою професійних військово-морських сил". Таку заяву зробив віцеадмірал Бред Купер, командувач Центральним командуванням ВМС США, 5-м флотом США та Об’єднаними морськими силами.

"ВМС США зберігають пильність та будуть продовжувати літати, плавати та діяти всюди, де це дозволяє міжнародне право", – відзначив він.

Також у повідомленні зазначається, що 5-й флот США керує мережею пілотованих та безпілотних систем згідно з міжнародним правом, а інтеграція безпілотних систем і штучного інтелекту в операції флоту підвищують пильність на морі для сил США та міжнародних партнерів у водах Близького Сходу.

Читайте також: Третій безпілотний Overlord для флоту США: з новою функцією, щоб не відвертати увагу есмінця