xcounter
#

Дзвіночок для України: США не встигають замінювати свої F-16 та бідкаються на дефіцит винищувачів

F-16 - один з найбільш вірогідних кандидатів для посилення ЗСУ (всі фото DoD US)
F-16 - один з найбільш вірогідних кандидатів для посилення ЗСУ (всі фото DoD US)
33780

У повітряних силах США говорять про брак машин, старіння авіапарку, недостачу фінансування та малий темп переходу з F-16 на F-35

У ключі питання винищувачів для України пролунав не зовсім добрий дзвіночок. Американське профільне видання Defense News опублікувало комплексний матеріал відносно темпів оновлення авіапарку повітряних сил США.

В ньому, з опорою на спілкування з американським командуванням та дослідження, викладений поточний стан літаків US Air Force, особливо відносно F-16, які справедливо вважаються одним з основних кандидатів на посилення Повітряних Сил України, як наймасовішого літака.

Читайте також: У Пентагоні роз'яснили строки отримання Україною західних танків типу Abrams та Leopard 2

Але, відносно нього не все так райдужно, як того б хотілось. Справа в тому, що середній вік машин, які стоять на озброєнні США, вже становить понад 30 років. Цей показник більше за поточний середній показник для всіх американських винищувачів у строю у 28 років.

F-35A
F-35A все ж ніяк не встигає наздогнати потребу США

Водночас вивід з експлуатації F-16, який вже давно був намічений, та його заміна на F-35 - буксує. Зокрема попередній бюджетний запит на 2023 рік передбачає 57 винищувачів, з яких 24 F-15EX та 33 F-35A. Після правок у Сенаті та надання додаткових 0,92 млрд доларів, кількість F-35 може бути збільшено до 40 одиниць.

А поточна середньорічна норма оновлення авіапарку США має зараз складати мінімум 72 винищувачі. І навіть збільшення фінансування та виготовлення за рік дозволить виготовити лише 64 машини.

Водночас Пентагон зараз не розглядає зараз питання скорочення авіапарку взагалі. Навпаки, мова йде про збільшення кількості літаків у строю. Зокрема на 2023 рік планується збільшити загальний авіапарк US Air Force з близько 1770 машин до 1850 одиниць всіх видів, включно з транспортними, учбово-тренувальними тощо.

Оціночна кількість саме винищувачів у повітряних силах США становить близько 1200 машин, з яких здатних виконувати бойові місії менше 1000 машин. І цього не достатньо для забезпечення виконання завдань покладених на повітряні сили США, йдеться у матеріалі.

f-16
Навіть у США військові бідкаються на мале фінансування

Таким чином загальна ситуація для повітряних сил США складається з двох факторів: дефіциту ударних машин та недостатнього темпу оновлення авіапарку.

В цій ситуації Пентагон навряд буде вести мову про активне списання тих самих наявних F-16. А керівник програми F-16 повітряних сил США полковник Тім Бейлі (Tim Bailey) вже заявив, що F-16 будуть підтримуватись у строю ще 20 років. Для чого постійно проводиться його модернізації та оновлення.

"Нам потрібно багато винищувачів, щоб задовольнити всі потреби бойових командирів. І F-16 має бути актуальним у такому середовищі", - цитує видання слова Бейлі.

F-16
F-16 здійснив свій перший політ ще у 1974 році

Зазначимо, що ці слова йдуть у розріз з заявою командувача повітряних сил США Чарльза Брауна, який заявив про розробку нового літака проміжного покоління 4+ на заміну F-16 у модернізації якого потреби немає.

Водночас, за розрахунками Інституту аерокосмічних досліджень Мітчела (Mitchell Institute for Aerospace Studies), на яке посилається видання, повітряні сили США мають збільшити річне замовлення на F-35A до 60-80 машин, що потребує підвищення витрат удвічі від запланованого.

F-35 F-15
Поки США реалізують ідею з оновлення парку шляхом замовлення F-35 та F-15EX

Але звісно все впирається не тільки у гроші, а й у спроможність оборонно-промислового комплексу США розширити виробництво, особливо враховуючи попит на F-35 у світі. Тому зараз Пентагон розробляє п'ятирічну програму Future Years Defence Program з довгостроковим планом фінансування у період з 2024 по 2029 рік. Вона вже має перетекти у прогнозування на подальші 25 років з дистанцією планування до 2054 року.

З боку Defense Express, відносно цієї інформації можемо зробити наступні висновки. По-перше, необхідно виходити з того, що ця публікація цілком може бути елементом боротьби за бюджет. По-друге, вона стосується лише повітряних сил США, а винищувачі стоять на озброєнні ще й Національної гвардії та ВМС США.

F-16
F-16 знаходиться не тільки на озброєнні US Air Force

Але у будь-якому випадку необхідно розуміти, що питання передачі США винищувачів для України цілком може зустрітися з небажанням командування US Air Force віддавати F-16. Для цього можуть бути використані тези відносно власних потреб та необхідність виділення додаткових коштів на нові F-35 для компенсації.

Другий аспект - поточні виробничі можливості з оновлення та модернізації F-16, які цілком можуть бути завантажені з урахуванням внутрішніх та зовнішніх контрактів.

Враховуючи те, що масштабний контракт на виготовлення F-16 на експорт за програмою Foreign Military Sale, розрахований до 2031 року може становити 1,1-1,4 тисячі одиниць, це все одно дає темп виробництва літаків у межах сотні одиниць на рік.

Водночас не варто забувати, що для України питання відносно винищувачів цілком може отримати поштовх після початку "ленд-лізу". Тобто підходити з позиції "оренди" - тимчасового отримання машин до перемоги.

Цей підхід, по-перше, може дозволити легше долати певні внутрішньоамериканські перешкоди. А, по-друге, розділити питання негайної потреби оновлення Повітряних Сил України та подальшого переходу на літак, який вже буде базовим на наступні десятиріччя.

Читайте також: РФ почала застосування дронів-камікадзе Shahed-136 для ударів по Україні: з'явились перші фото