xcounter
#

У Пентагоні роз'яснили строки отримання Україною західних танків типу Abrams та Leopard 2

8119
Abrams - основний бойовий танк США
Abrams - основний бойовий танк США

Постачання союзниками України основних бойових танків, як і БМП - одне з ключових у питанні переозброєння ЗСУ

Під час брифінгу у Пентагоні представники міністерства оборони США пояснили на якій стадії знаходиться питання постачання до України танків та бойових машин піхоти. Справа в тому, що днями у ЗМІ з'явилась інформація що Вашингтон вже розмірковує над передачею важкої бронетехніки до ЗСУ.

Зокрема з такою інформацією вийшло німецьке видання Süddeutsche Zeitung, за якою Пентагон розглядає постачання вже західних зразків танків. Вочевидь мова йде про Abrams, а також закликає союзників оцінити можливість посилення ЗСУ танками Leopard 2 німецького виробництва.

Читайте також: РФ почала застосування дронів-камікадзе Shahed-136 для ударів по Україні: з'явились перші фото
Abrams та Leopard 2
Leopard 2 та Abrams

На прохання підтвердити цю інформацію у Пентагоні відповіли наступним чином:

"Українці знову демонструють, що вони досить ефективні у контрнаступі, використовуючи бронетехніку як частину свого контрнаступу. Таким чином, зрозуміло, що така здатність є важливою. Але ми не маємо жодних конкретних планів щодо конкретних можливостей на даний момент на середньострокову та довгострокову перспективу, коли ми думаємо про реальні програми забезпечення".

Таким чином питання постачання таких танків, як Abrams та Leopard 2, а також БМП, зокрема американських M2 Bradley, знаходиться на аналогічній стадії, що і винищувачі. Тобто вести мову про те, що Україна може отримати західну важку бронетехніку вже найближчим часом, об'єктивно, неможливо.

M2 Bradley
M2 Bradley - основна БМП армії США

Водночас перехід від забезпечення поточної короткострокової до поточної середньострокової перспективи може бути доволі швидким. Україна на багатьох рівнях зараз "вибиває" у союзників саме три види озброєння: далекобійні ракети, винищувачі й важку бронетехніку. Відносно останньої вже прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прямою мовою закликає Захід надати Abrams та Leopard 2.

Але, враховуючи наявний у союзників поточний склад збройних сил, єдиним реалістичним джерелом достатньої кількості танків може бути лише США. У запасах американської армії, відповідно до Military Balance, 3700 одиниць танків Abrams M1A1/A2.

Відносно них треба враховувати те, що навіть при позитивному рішенні щодо їх передачі, знадобиться певний час для їх виведення з консервації. Зокрема для Польщі строк отримання 116 Abrams M1A1 SA за "круговими постачаннями" для компенсації наданих Україні Т-72 та PT-91 становить близько року.

Читайте також: Експлуатація винищувачів з автотрас: чому не все так просто на прикладі Швеції - Gripen та система Bas 90